Magyarország növelhetné élelmiszertermelését

Figyelő
2011-02-23 11:56
Magyarország adottságai és lehetőségei szerint jelentősen növelhetné élelmiszertermelését, mivel napjainkban mintegy 20 százalékos többletet állít elő az ország az önellátáson felül - hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által szervezett fórumon a magyar élelmiszer- és agráripar uniós lehetőségeivel foglalkoztak a szakemberek.

Az államtitkár szerint a mostani 20 százalékos többlet akár 50 százalékosra is növelhető, mivel a termelés ésszerűsítésével és fenntarthatóvá tételével a fejlesztés lehetőségei hosszabb távon adottak. A magyar agrárgazdaság a GDP-ből most 2,5 százalékkal, az élelmiszeripar 2,1 százalékkal részesedik, ez az arány 1989-ben a mezőgazdaságot tekintve még 13,7 százalék volt - közölte az államtitkár.
k_fn9_cikk_banner