Élelmiszer-maradékból bioetanol

Figyelő
2010-07-05 19:06
Sokan megkérdőjelezik a mezőgazdasági haszonnövényekből – főként cukornádból és kukoricából – előállított bioüzemanyagok létjogosultságát, mert ezek termelése miatt emelkedik az élelmiszerek ára, és csökken a rendelkezésre álló termőterület.
Egy finn cég a magas energiatartalmú élelmiszer-maradék hasznosítására dolgozott ki eljárást, mely módszerrel az említett problémák nem merülnek fel.

A Bionolix eljárást egy finn technológiai intézet, a Teknologiasta liiketoimintaa kutatójaként dolgozta ki Antti Pasanen, majd ennek hasznosítására alapította meg St1 Biofuels nevű cégét. Ez egyelőre az egyedüli olyan rendszer a világon, amely ipari léptékben állít elő etanolt ételmaradékból. Alapanyagban pedig nem lehet hiány: a fejlett országokban a minőségi előírások miatt az élelmiszerek 30 százaléka szemétként végzi, mielőtt eljutna a fogyasztókhoz. A koncepció lényege, hogy feldolgozóüzemek mellé telepítenek kisebb berendezéseket, és így nem kell az alapanyagot szállítani, s összességében a gyártás és a felhasználás során 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid keletkezik, mintha fosszilis üzemanyagot égetnének el. A teljesen automatizált üzemeket a cég központjából irányítják, így hetente egyszer elég egy munkatársnak a berendezéseket ellenőrizni.

A végtermék 85 százalékban etanol és 15 százalékban benzin; ezt az RE85 nevű üzemanyagot minden etanol üzemelésű motorban lehet használni. Az ingyen rendelkezésre álló alapanyagnak köszönhetően e termék 30 eurócenttel (mintegy 85 forinttal) olcsóbb, mint a 95-ös üzemanyag.

Az St1 Biofuels cég Hämeenlinna városában létesíti az első olyan üzemét, amely a lakossági komposztálható hulladékot és a szupermarketekben lejárt szavatosságú élelmiszereket is etanollá alakítja. Ott a csomagolt élelmiszereket is hasznosítani tudják, ehhez fejlesztettek egy gépsort, amely különválasztja a műanyag csomagolást, és így az is újra felhasználható.