Csúcsfogyasztó: sütemények a világ legjobb csokoládéjából

Figyelő
2009-03-30 15:47
Idén a toszkán Amadei csokoládé nyerte a 9-es számú csokoládéjával a brit Academy of Chocolate Arany Kakaóbab díját, amit az ínyenc bírák azoknak a termékeknek adnak, amelyek az alapanyagtól a végtermékig kiváló csokoládét kínálnak.
Korábban a Csúcsfogyasztóban:
Kobe Bryant fekete mambája 
Robotra cserélhetik a manökeneket
Ritmusra villogó póló

Alessio és Cecilia Tessieri, az Amedei csokoládémanufaktúra alapítói az 1980-as évek végén készítették első pralinéikat, a Pisa és Firenze között fekvő Pontederában. A cég nagy bravúrja az volt, hogy megszerezték a világ évszázadok óta egyik leghíresebb kakaóültetvénye, a Chuao termésének kizárólagos felvásárlási jogát, amely a régen a spanyol királyi udvar monopóliuma volt, kívülük akkor egyedül a pápa kaphatott ilyen kakaót. A területről vásárló multicéget úgy sikerült kiszorítaniuk, hogy olyan előnyös szerződést ajánlottak a helyi termelőszövetkezetnek, amely nemcsak négyszeres felvásárlási árat, de egy kórház megépítését és egy baseball csapat felállítását is tartalmazott. Kikötötték emellett, hogy termelők továbbra is minden munkafázist kézzel végezzenek az ültetvényen az évszázados módszerek szerint.



Az Amadei az évek során az évi 130 tonnás termelésével megmaradt kis családi cégnek, miközben olyan világhírű cukrászoknak és séfeknak szállít, mint Alain Ducasse, Pierre Hermé, Heston Blumenthal, Jamie Oliver.

A csokoládéakadémia idei győztese, az Amedei No. 9 egy új kreáció. Az elmúlt évtizedben Alessio Tessieri által felfedezett és újra termőre fordított 9 ültetvény kakaótermésének legjavából állította össze egyfajta küvéként Cecilia Tessieri. Íze jellegzetes, fűszeres-földes tónusokkal, vörös gyümölcsökkel és dióval. Utóíze hosszú. Ezt használta alapanyagul a 2006-ban újranyitott Lukács cukrászda, és készített el négy édes kreációt: Lukács-tortát, ganachét, meggyes zselével rétegezett csokilapokat, és amarettós mousse-t.