Gyógyszergyár, elektronikai cégek és a legnagyobb hazai bank a Figyelő Top200 díjazott vállalatai között

Figyelő
2007-10-14 10:28
Az idén először átadott Figyelő Top200 – Társadalmi Elkötelezettség díj nyertese a MOL lett.
Budapest, 2007. október 13. – A Szépművészeti Múzeumban adták át szombat este az idei Figyelő Top200 díjakat a legjobban teljesítő vállatok részére. A Figyelő Top200 Gála idén rendhagyó módon a CSR elvek figyelembevételével került megrendezésre, és idén először a vállalatokat a társadalmi elkötelezettségük szempontjából is értékelték és díjazták a szervezők. Az idei év kitüntetettjei a Richter Gedeon Nyrt., a National Instruments Europe Kft., a Robert Bosch Kft., a Videoton Holding Zrt., az OTP Bank Nyrt. és a MOL Nyrt. lettek.

A Figyelő Top200 Gálát, amely a magyar gazdasági és politikai élet vezetőinek egyik legfontosabb informális találkozója, nyolcadik alkalommal rendezte meg közösen a Figyelő üzleti és gazdasági hetilap és a Gundel Étterem. A gálán, amely az első CSR (vállalatok társadalmi felelősségvállalása) elvek alapján megrendezett esemény Magyarországon, a legnagyobb vállalatok vezetői mellett több miniszter, kormánybiztos és hazánkba akkreditált nagykövet is részt vett. Mr. Stephen Timms, a brit versenyképességért felelős minisztérium CSR minisztere videó-üzenetében köszöntötte a gála résztvevőit, és elismerését fejezte ki a szervezők figyelemfelhívó kezdeményezése iránt a környezeti és társadalmi felelősségvállalás terén.
c_videoplayer?videoid=101980

A Figyelő Top 200 Gála az előző üzleti év lezárását is jelenti, hiszen itt derül ki, hogy mely hat vállalat kapja meg a tavalyi teljesítménye alapján a Figyelő Top 200 díjat. Az idei győztesek kiválasztását a korábbi évekhez hasonlóan, idén is egy zsűri segítette, amelynek tagjai dr. László Géza, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója, dr. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, dr. Radácsi László, a Braun & Partners Network szakmai igazgatója és a Corvinus Egyetem professzorai, dr. Chikán Attila, dr. Dobák Miklós és dr. Reszegi László voltak. Döntését a zsűri javarészt objektív mutatószámok alapján összeállított rangsorok felhasználásával hozta meg, de figyelembevett nem számszerűsíthető szempontokat is.

A 2006. év legeredményesebb vállalata a Richter Gedeon Nyrt. lett az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján. A leghatékonyabb vállalat díj nyertese a National Instruments Europe Kft. A díjat a zsűri két pénzügyi mutató, az úgynevezett EBITDA (kamatok, adók, árfolyamváltozás és amortizáció nélkül számított üzleti eredmény) és a befektetett eszközök hányadosából képzett rangsor alapján ítélte oda. Az év leginnovatívabb vállalata díjat a Robert Bosch Kft. nyerte el. A legjobb magyar Top 200 vállalat címre a zsűri – szintén az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján – a Videoton Holding Zrt.-t tartotta érdemesnek. Az év pénzintézete díj nyertese 2006-os teljesítménye alapján az OTP Bank Nyrt. lett.

A Figyelő az idei évben először osztotta ki a Társadalmi Elkötelezettség díjat. A zsűri a társadalmi felelősségvállalás három dimenziója, a gazdasági, társadalmi és környezeti hatások alapján döntött, figyelembe véve az Accountability Rating Hungary 2007 felelősségvállalási rangsor legfrissebb eredményeit is. (Az úgynevezett Accountability Rating Hungary a vállalatok nemzetközileg legelismertebb elszámoltathatósági rangsora; a Figyelő Top 200 lista szerinti legnagyobb árbevételű vállalatokat, valamint a legnagyobb bankokat és biztosítókat értékeli elszámoltathatóságuk alapján. A lista megtalálható az idei TOP200 kiadványban.). A 2006-os év eredményei alapján a Top 200 – Társadalmi Elkötelezettség díj nyertese a MOL Nyrt. lett.

További információ:
Martin József Péter, Figyelő főszerkesztője, tel.: 437-1425, e-mail: j.martin@sanomabp.hu
Bálint Viktor, lapigazgató, tel.: 437-3603, e-mail: v.balint@sanomabp.hu

Fotó- és videó-anyagok
A Figyelő TOP200 gáláról és a díjátadásról készült fotó- és videofelvételek, valamint a rendezvény koncepciójába illesztett, és a lebonyolítás során figyelembevett CSR szempontokat bemutató fotók október 14-én, vasárnap 12,00 órától érhetőek el a www.top200.hu weboldalon.
Nyomdai minőségű fotók a http://dxch.sanomabp.hu/ szerveren találhatóak a fenti időponttól. Felhasználónév: pr, jelszó: F27Jpo9e.

* * *

Figyelő TOP200 kiadvány és Gála
A Figyelő üzleti és gazdasági hetilap immár több mint egy évtizede jelenteti meg népszerű időszakos kiadványát, a legnagyobb és legeredményesebb magyarországi vállalkozásokat bemutató Figyelő Top 200-at. Magas szakmai színvonalon, nemzetközi sztenderdek alapján, tapasztalt szakértők állítják össze a Top 200 listát, amely objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit és közli a teljesítményük alapján a 200 legnagyobb vállalat közé besorolt cégek rangsorát. A Figyelő a Gundel Étteremmel együttműködve a 2000. évtől rendezi meg a Figyelő Top 200 Gálát, amelyen valóban a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplői vesznek részt. A Gála az előző év jelképes lezárása a magyar üzleti élet számára. A nagyszabású rendezvény díjátadással kapcsolódik össze, amely során Magyarország 200 legeredményesebb vállalata közül több kategóriában vehetik át a legsikeresebb cégek az elismeréseket.

Sanoma Budapest Zrt., a Figyelő Top 200 kiadója
34 kiadványával a Sanoma Budapest Zrt. Magyarország vezető magazinkiadója. Leányvállalataival együtt a magazinpiacon 27%-os piaci részesedéssel rendelkezik, 650 munkatársa közel 20 milliárd forintos éves árbevételt ér el. A médiavállalat számos internetes termék tulajdonosaként árbevétel tekintetében piacvezető a hazai internetpiacon is. A cég további tevékenységei közé tartozik a konferenciaszervezésen kívül a könyvkiadás, az eseményszervezés, a lapokhoz kötődő termékértékesítés és márkakiadványok készítése. 2006 márciusa óta a Sanoma Budapest többségi tulajdonosa a storytv-nek is.

Gundel Étterem és Party Service
A Gundel Étterem száz esztendős múltja során mindenkor a legigényesebb, legelegánsabb rendezvények számára biztosított maximális igényeket kielégítő ételeket, italokat valamint szolgáltatta a teljes szervizt is.

A Gundel múlt századi hangulatot idéző bálterme és bankett termei ideális helyszínt nyújtanak üzleti reggeliknek, meghitt családi ünnepeknek, esküvőknek, elegáns gálavacsoráknak és számos más eseménynek. Kívánságra akár a Gundelt varázsolja egy múzeum kiállító termébe, egy dunai hajó fedélzetére, vagy az Operaház színpadára. Több száz-, vagy akár ezerfős rendezvényeken gyors és lendületes kiszolgálás ötvöződik a hagyományosan figyelmes vendéglátással. Az állandó magas színvonal hátterében modern technikai eszközök és jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek – chef-ek, pincérek, sommelier-k – állnak. A Figyelő Top 200 Gálán a cateringet nyújtó Gundel Étterem idén a CSR elvek figyelembevétele szerint a vacsora alapanyagainak beszerzésekor a helyi (magyar) termelők főként biogazdálkodással előállított termékeit - biogyümölcsleveit, biopezsgőt, biodinamikus borokat - alapanyagait részesítette előnyben, és a fair trade elvei szerint működő cégek termékeit használta fel.

Accountability Rating Hungary 2007
Az Accountability Rating Hungary 2007 rangsor a Figyelő Top 200 lista szerinti legnagyobb árbevételű vállalatokat, valamint a legnagyobb bankokat és biztosítókat értékeli elszámoltathatóságuk alapján. A hazai értékelés a Figyelő Top200 előzetes listája alapján a 40 legnagyobb árbevételt elért magyarországi céget, továbbá az olajipar, a pénzügyi piacok, az autóipar, az energiaipar és közszolgáltatók, a telekommunikáció és elektronikai iparágak 22 legnagyobb vállalatát elemzi. Az értékelés a vállalati működés hat területét vizsgálja: a stratégiaalkotást, a vállalatirányítást, a teljesítmény-menedzsmentet, az érintettek bevonását, a nyilvános közzétételt, valamint a nem pénzügyi jelentések tanúsíttatását.

Az Accountability Rating nemzetközi módszertant az AccountAbility non-profit szervezet és az egyik legjelentősebb európai CSR tanácsadó cég, a csrnetwork közösen dolgozta ki. A módszert hazánkban a Braun & Partners Network honosította meg.

A módszertanról és a rangsorokról további információk a www.arhu.hu valamint a www.accountabilityrating.org oldalon található.