Technológiai korszerűsítést tervez a győri szeszgyár

2012-12-11 08:44
Versenyképességének javítása érdekében jövőre technológiai korszerűsítést tervez az idén több mint 8 milliárd forint forgalmat lebonyolító Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. Az átalakítások egyik célja a melaszból előállított finomszesz kissé édeskés szagának semlegesítése, a másik pedig az energiafelhasználás csökkentése - mondta Valkusz Pál vezérigazgató az MTI-nek.
A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a társaság nem élelmiszertermelésre alkalmas anyagot, hanem cukorgyártási mellékterméket dolgoz fel, s ezzel hozzájárul a környezet fenntarthatósághoz.A mintegy 200 millió forintos beruházás keretében a tervek szerint átalakítják a vízrendszert és egyúttal tovább növelik az energiafelhasználás hatékonyságát is.

Az energia a második legnagyobb gyártási költség az alapanyag mellett, ezért a hőenergiát jobban hasznosító berendezéseket akarnak munkába állítani.Az idén tíz százalék körüli árbevétel-növekedéssel számol a tavaly 7,5 milliárd forintos forgalmú társaság. Az idén már a termékek 85 százalékát exportálják, az export részaránya az utóbbi két évben 15 százalékponttal emelkedett.

Fő piacuk továbbra is Németország, Svájc, Ausztria, Olaszország, de vannak eladásaik Csehországban és Belgiumban is.A szeszgyári termékeket elsősorban a gyógyszeripar és a vegyipar vásárolja és használja fel gyártmányaihoz. A harmadik vevőkört az italgyártók jelentik, ők azonban a szeszgyár termelésének egyre csökkenő hányadát veszik meg.
MTI