Ez már biztos, drágulni fog a hús
2013-01-04 08:41
A sertés- és baromfikészítmények esetében elkerülhetetlennek tűnik az áremelés - írja a Világgazdaság.
A lap pénteki számában nyilatkozó Raskó György szerint a baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél.
Az agrárközgazdász a lapnak elmondta: a vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forint körülire csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált.
A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni. A szektor termelői - különösen a csirke - és pulykahizlalással foglalkozók - bezárják üzemeiket, hónapok kérdése, és a feldolgozók egy része is be fog zárni - vélekedett.Mivel a termelés nem éri meg, már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség, ebben az esetben esély mutatkozik arra, hogy a beszállítók elérjék az áremelést. Fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében - mondta a Világgazdaságnak.
MTI