Jön az olcsóbb kenyér, hús és tej?

94
2013-01-15 08:11
Olcsóbb lehet a kenyér, a tészta, a hús és a cukor is hamarosan. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint decemberben tovább mérséklődtek a globális élelmiszerárak, és nyugalmasabb időszak következik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon mikortól lehet olcsóbb az alapvető élelmiszerek többsége. Egyelőre sem a pékek, sem a húsosok nem mernek jóslatokba bocsátkozni. A CBA viszont megígérte, ha olcsóbban jutnak a termelőktől az áruhoz, akkor ők csökkenteni fogják a termékek árát.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 209 pont volt, 2 ponttal, azaz 1 százalékkal alacsonyabb, mint az előző hónapban és 3 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. A FAO indexében szereplő árucikkek közül főként a növényi olajok és a gabonafélék árának mérséklődése idézte elő a decemberi csökkenést, ami már a harmadik hónapja tart egyhuzamban. Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

Flórián Zoltán az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója szerint a kukorica és a búza árában az elmúlt időszakban tapasztalt trendszerű visszaesés rövidesen a többi területen is kifejti hatását. Flórián Zoltán szerint ez a folyamat a hazai élelmiszerpiacon viszonylag gyorsan végbe fog menni, mivel jellemző, hogy a kereskedelmi láncok hamar reagálnak a nemzetközi változásokra. Remélhetőleg az árcsökkenés hamarosan a takarmányárakban is meg fog jelenni, ez pedig javíthatja az állattartók helyzetét.

Ha csökkentenek a beszállítók a CBA is csökkenti az árakat
Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója a Figyelő Online-nak azt mondta: a hosszú idő óta tartó áremelkedési hullám után ez mindenképpen nagyon jó hír. Az élelmiszerár csökkenés ugyanis ismét beindíthatja a magyar élelmiszerágazat motorját. Fodor Attila nagyon pozitívnak tartja, ha az alapvezető élelmiszerárak csökkenése bekövetkezik, hiszen azzal hosszabb távon a többi feldolgozott termék árai is csökkenhetnek. Élelmiszer kereskedőként fontos feladatunknak érezzük, hogy egyensúlyi állapotot hozzunk létre a fogyasztók és a gyártók között az árak kialakítása tekintetében is - tette hozzá.

A kereskedelem nagy szereplőitől szerzi be a lakosság az élelmiszerek túlnyomó többségét. A CBA-nak is az a fontos, hogy minél többen vásároljanak náluk, és azt észrevették, hogy az emberek az olcsóbb, akciós termékekből többet visznek - mondta Fodor Attila. A CBA kommunikációs igazgatója abban bízik, hogy a hazai termelők is foganatosítani fogják az árcsökkentést, ekkor természetesen a CBA is teljes egészében továbbadja majd a kedvezményt. A kommunikációs igazgató hozzátette: azt nem tartja reálisnak, hogy a beszállítók ne foglalkoznának az árak mérséklésével, hiszen mindez az ő elemi érdekük is. Az elmúlt években változtak, strukturálódtak a fogyasztói szokások, melynek hatására a diszkontjaink (CBA Cent) és a prémium kategóriás (CBA Príma) üzleteink váltak a legkedveltebbekké, ezekben jelentősen bővült a forgalom - tette hozzá Fodor Attila. Ha kisebb, alacsonyabb árakkal szembesülnek majd a vásárlók, akkor ezzel mindenképpen a fogyasztás bővülésére lehet majd számítani - véli a CBA kommunikációs szakembere.




Egyelőre drágul minden
Tavaly novemberben 18,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, az előző havi 24,5 százalékos drágulást követően. A növényi termékek 25,0 százalékkal, az állati termékek 7,5 százalékkal kerültek többe derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. A gabonafélék áremelkedése 31,1 százalékra lassult az októberi 38,7 százalékról. A burgonya ára 87,6 százalékkal megugrott novemberben az egy évvel korábbi 56 százalékos zuhanás és az előző havi 47,2 százalékos árnövekedés után. Az ipari növények ára 15,0 százalékkal nőtt, ezen belül az olajos növények ára 17,2 százalékkal lett magasabb, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék termelői ára novemberben 17,1 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök ára kicsit csökkent.



A hús kicsit olcsóbb
Novemberben a vágósertés felvásárlási ára 400 forint volt kilogrammonként, ami 4 százalékos árcsökkenést jelent, a vágómarha ára 4,7 százalékkal csökkent az előző év novemberéhez viszonyítva. A vágóbaromfi ára novemberben az előző év azonos időszakához mérve 12,5 százalékkal emelkedett. A tej ára lényegében nem változott. Leginkább a tojás a sertészsír, a liszt és a szalámifélék és a sonka ára emelkedett. A csokoládé és a kakaó is majdnem 10 százalékkal drágult. Magyarországon 2012 októberében 6,0 százalékos volt az infláció, a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Terítéken az élemiszerek áfacsökkentése
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára korábban azt mondta, Magyarországon az élelmiszerárak jelentősebb drágulástól nem kell tartani, és hozzátette: a kormány napirenden tartja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését is.


A pékek egy kicsit meglepődtek
Septe József a Pékszövetség elnöke a Figyelő Online-nak azt mondta: meglepetésként érte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya. Magyarországon egyelőre nem az a tendencia, hogy csökkennének az árak – tette hozzá. A pékek inkább azt tapasztalják, hogy nőnek az alapanyagárak, drágulnak az üzemanyagok, a benzin és a gázolaj ára is folyamatosan emelkedik. Septe József azt mondta, nekik eddig egyetlen beszállítójuk sem jelezte, hogy olcsóbban hozná a kenyérfélékhez szükséges alapanyagot. A Pékszövetség elnöke azonban azt is hozzátette: türelmet kér és tanulmányozni fogja az nemrég nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést.

Húsosok szerint kizárt, hogy az első fél évben csökkenjen a hús ára
Éder Tamás a Hússzövetség elnöke az árcsökkenéssel kapcsolatban azt mondta a Figyelő Online-nak, szinte biztos abban, hogy a hús ára Magyarországon az első fél évben nem fog csökkeni. A szakember szerint itthon az a probléma, hogy a nemrég bekövetkezett jelentős takarmányár drágulás sem épült még be az élelmiszerek árába. A feldolgozók az utóbbi hónapokban veszteséggel értékesítették termékeiket. Az ENSZ-jelentéssel kapcsolatban Éder Tamás nem tudja megnyugtatni a magyar fogyasztókat, a Hússzövetség elnöke úgy véli: ha egy szolid takarmányár csökkenés bekövetkezne, akkor az a húsfélék árában legfeljebb csak 2013 második felében mutatkozna csak meg.