Ütötték-verték a Richtert

letenyei r
2013-02-11 17:28
A hétfői kereskedésben a Richter okozott izgalmat, miután a Bank of America Merrill Lynch elemzője nagy mértékben csökkentette a célárfolyamot 46 000 forintról 36 000 forintra. Volt egy pár perces időszak mikor 6%-os mínuszban is tartózkodott a részvény, de végül 1.89%-os csökkenéssel 36.300 Forinton zárt. Ennek a napon belüli nagy mozgásnak az oka részben magyarázható a magyarországi gazdasági környezettel. A figyelo.hu már írt a részvényfelaprózódás kérdésköréről. Ezt megemlíti a Merill Lynch szakértője is aki hangsúlyozza, hogy az MSCI-ból való kikerülés oka az alacsony likviditás volt, a részvényfelaprózás pedig segítene a likviditáson.
Az amerikai szakértőkkel szemben az egyik legjobb hazai értékpapír ügynökség a Concorde továbbra is felülsúlyozásra javasolja a Richtert, de a célárat ők is csökkentették. Egyértelmű ugyanis, hogy a gazdaság mélyrepülése hatással van a gyógyszergyártó cégekre is. Egyetlen vállalat sem terjeszkedhet sikeresen a határon kívül, ha nincs meg az erős hazai bázisa. És itt a hátországi támogatása gyenge. Szavakban erős a kormányzat, meg is köti az egyedi megállapodásokat, de a gyógyszerkassza megnyírbálása a kutatásra fordított összegek uniós átlag alatti felhasználása hosszú távon visszaüt. Nem beszélve az ágazati külön adókra hasonlító különböző terhekre melyek ezt a szektort is sújtják.

A MOL viszont kezd észhez térni a múlt heti sokk után, mikor az egyik nagy tulajdonos a piacra öntötte a tulajdonában álló részvényeit. Szerény 0.28%-os emelkedéssel 17650 Forinton zárta a hét első kereskedési napját. Ugyanúgy mint a Richter esetében az olaj papírnál is megfigyelhető, hogy a vásárlói oldal gyenge. A magyar részvényekért még abban az esetben sem kapkodnak, ha az ország reprezentáns vállalatairól van szó.

A BUX szerény 0.23%-os 43.79 pontos emelkedésével szemben Európában kisebb elbizonytalanodás volt jellemző. A FTSE 100 nagyobb mértékben a DAX kisebb mértékben esett a magyar tőzsde zárásakor. A tengeren túl sem indult a hét túl optimistán a S&P 500, a DJIA és a NASDAQ is csökkenéssel nyitott.