Bizarr hozzávalók

MI KERÜLHET ÉTELEINKBE?
Csíki Sándor
2013-03-28 07:00
Régi jelenség, hogy ami ennivalóinkat szebbé, ízletesebbé, ellenállhatatlanabbá, egyszóval eladhatóbbá teheti, az előbb-utóbb mindennapi ipari élelmiszereinkbe is belekerül, akár tudunk róla, akár nem. Mert ami ehető, azt meg is etetik velünk.


Arany (E175)

Az arany a luxus világában élelmiszerként már évezredek óta divatos. Ötezer esztendővel ezelőtt az egyiptomiak a hajszálnál sokszorta vékonyabb, 0,001–0,003 mm vastag aranyfüst lemezeket állítottak elő, amit az ételek díszítésére is használhattak. Az arany kulináris funkciója a középkorban sem volt más, mint azt megelőzően: a gazdagságot, a kifinomult luxust volt hivatott megmutatni. Ma az aranyfüst desszertek bevonó anyaga is lehet, és pezsgőkben, likőrökben is találkozhatunk vele. Ezek egyike a Danziger Goldwasser, egy gyógynövényekkel és a...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/13 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!