Az ételen túl

KONYHAI KÉMIA
válassz
2014-04-24 06:34
Hamarosan akár egy lombiknyi sült húst is kérhetünk az étteremben? A gén- és a biotechnológia fejlődése lehetővé teszi, hogy a kívánt sejteket kotyvasszák ki, de ennél hatékonyabb megoldások is szóba jöhetnek az emberiség táplálására.


Mesterséges hús

Még 2011-ben járta be a világsajtót a hír, miszerint holland tudósoknak sikerült mesterséges izomsejteket előállítaniuk laboratóriumokban. A kezdeményezés a Google-társalapító Sergey Brin figyelmét is felkeltette, és be is szállt a kutatások finanszírozásába. Tavaly augusztusban a többéves munka után újságírókat és étteremkritikusokat meg is hívtak a laborban előállított hamburgerek kóstolására. Ha technikailag ez már lehetséges is, azért még adódnak problémák. Ez az egy vendéglátás nem kevesebb mint 380 ezer dollárt (közel...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/17 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!