Stratégiai ágazat a gyógyszeripar

Bogsch Erik
2014-09-25 06:35
Magyarország egyik legversenyképesebb iparága a több mint 110 éves gyógyszeripar, mely fejlettségét tekintve kétségkívül a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Hazánk ipari hagyományainak egyik legfontosabb hordozója, emellett hagyományosan kiemelkedő szerepet tölt be nemzetgazdasági hozzájárulásával az ország nemzeti jövedelmének megteremtésében, exportjában és a magyar lakosság egészségügyi ellátásában. Mindezek ellenére meg kell jegyezni sajnos, hogy még mindig több sebből vérzik a magyar gyógyszeripar versenyképességének megőrzése céljából tett intézkedések sora.
A gyógyszergyártás Magyarországon stratégiai szempont, gazdasági, gazdaságpolitikai kérdés. Minden kormányzati ciklusban a magyar gazdaság elemzésekor a kulcsszó a versenyképesség növelése. De hogyan? Milyen megoldások lesznek?
A kormány gazdaságért és egészségügyért felelős szaktárcáinak vezető tisztségviselőivel is számos alkalommal volt és van lehetőség a hazai gyógyszeripari problémák újabb és újabb felvetésére. Legfőképpen azért, mert mi, hazai gyártók - és ezen belül kiemelten a Richter Gedeon Nyrt. - bizonyosak vagyunk abban, hogy magyarországi cégek is tudnak versenyképesek lenni és maradni. Ehhez azonban két dolog nagyon fontos. Az egyik, hogy nagy szükség van ipar-, illetve szektorpolitikára.

Magyarország bár kis ország, de néhány területen, ahol magas a hozzáadott szellemi érték, ahol vannak hagyományok - idetartozik többek között az oktatás vagy a kutatás-fejlesztés területe is -,...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/39 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!