Lehalászási ünnep a Hortobágyon

2014-10-11 13:17
Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a lehalászási ünnep megnyitóját szombaton tartották az elepi halastónál.
A kétnapos lehalászási ünneppel a termelők szeretnék felhívni a figyelmet a halfogyasztás fontosságára - hangsúlyozta Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt összesen mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a hortobágyi halastavakból - mondta el az MTI érdeklődésére a vezérigazgató.

A kihalászott mennyiség 90 százalékát hazai piacon értékesítik, 60 százalékukat élőhalként, 40 százalékot feldolgozva - ismertette a részleteket Lupsán Róbert.

Közlése szerint a Hortobágyon nevelt halak kétharmada ponty, 20 százaléka busa, de nevelnek a halastavakban harcsát, csukát, süllőt és amurt is. Az éves mennyiség egyharmadát decemberben, a karácsonyi ünnepekhez kötődően értékesítik, a halgazdaság éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

A szombaton kezdődött kétnapos lehalászási ünnepen mintegy 300 mázsa hal kerül a halászok hálójába, a munkákat a helyszínen követhetik nyomon az érdeklődők. Az elepi tavaknál rendezett halászati kiállításon testközelből ismerhetik meg a munkák során használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyeit. A két nap alatt kézműves utca, élőhal vásár, bor- és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok és horgászverseny biztosítanak igazi kikapcsolódást a családok számára.

Vasárnap pedig országos halételfőző versenyen kóstolhatják meg a hortobágyi hal különleges ízét - tájékoztatott a halgazdaság vezérigazgatója. (FOTÓ)
MTI