Építsünk innovációs ökoszisztémát!

Raffi Balian
2014-10-30 06:04
Mivel a közép- és kelet-európai régiót lefedő környezetvédelmi, tudományos, technológiai, innovációs és egészségügyi együttműködésért felelős amerikai attasé vagyok, gyakran kérdezik tőlem, mi a recept, hogyan hozhatná létre egy-egy adott ország a maga Szilícium-völgyét. A kutatási és innovációs ökoszisztéma határozza ugyanis meg, hogy mely országok és régiók lesznek sikeresek s melyek nem az ötletekért, árukért és szolgáltatásokért folyó egyre globálisabbá váló versenyben.
Megnyugtató lenne azt hinni, hogy a Szilícium-völgyet részletesen kigondolt, majd tökéletesen megvalósított terv szerint hoztuk létre. Azonban sokkal közelebb jár az igazsághoz az, aki a kiváló elmék, jól működő intézmények és az adott pillanatban létező - egyszeri s valószínűleg még az Egyesült Államokban is megismételhetetlen - körülmények véletlenszerű együttállásában keresi a hivatkozott csoda titkát. Mégis, úgy gondolom, az alábbi hat hozzávaló mindenképp nélkülözhetetlen a fenntartható innovációs ökoszisztéma megteremtéséhez. Ezek nélkül a Szilícium-völgy sem létezne. Melyek tehát e kritikus komponensek?
...</span

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/44 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!