Találjon gyakornokot EU-s támogatással

válassz
2014-11-04 13:54
Ezt kínálja az Erasmus program vállalkozásoknak
Sokan az Erasmus programnak csak az európai egyetemeket, főiskolákat érintő tanulmányi ösztöndíjas részét ismerik. Pedig már cégek is fogadhatnak külföldi fiatalt szakmai gyakorlatra a program keretében.
Hogyan lehetséges ez?
Olyan vállalkozások osztják meg tapasztalataikat, amelyek rendszeresen látnak vendégül más országból érkező tehetségeket. Akit pedig személyesen szeretne hallani a témáról, október 30-án a Tempus Üzleti kávéházban megteheti.
Már több magyar vállalkozás használja az Erasmus program adta előnyöket és fogad gyakornokot EU-tagországokból, valamint Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból. Köztük van a budapesti Quantislabs és az Egerben, Budapesten működő Supra Vita Nyelviskola is.

A Quantislabs Kft. a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói által alapított start-up cég. A hatékony szőlőpermetezésre kínál informatikai megoldást és a magyar mellett a világ több országában értékesíti termékeit. Már több gyakornokot fogadtak eddig. A fiatalok feladata volt többek között marketing- és sajtóanyagok készítése, lektorálása, a külföldi piacok felkutatása. Árendás Csaba ügyvezető szerint a külföldi gyakornok jelenléte presztízst ad a cégnek és a nemzetközivé váló irodai környezet motiváló a munkatársaknak. Fontos szempont az is, hogy a célpiacról érkező fiatal ismeri az ottani üzleti élet jellemzőit, tudja, mivel hatásos érvelni, és anyanyelvén képes megszólítani a potenciális ügyfeleket.

A Supra Vita Nyelviskola elsősorban angol nyelv, turisztikai, informatika szakos egyetemistákat fogadott eddig. „Nyelvórákat nem tartanak, de teljesen új színt visznek az iskola életébe, az irodai dolgozók is gyakorolják az angolt" - mondja Vitai Judit. „A gyakornokok segítenek nemzetközi projektjeink kapcsolattartásában. Volt, aki marketing anyagot készített az iskolánk számára és a netes hírlevélbe is besegített. Egyikük gyakornokunk nyelvóráinkra ült be és módszertani anyagot állított össze" - sorolja az előnyöket Vitai Judit.

Mennyibe kerül az alkalmazás?
A gyakornokok után a cégeknek se bért, se járulékot nem kell utánuk fizetniük. A gyakornokok hallgatói jogviszonyban maradnak intézményükkel, ottani társadalombiztosítási jogviszonyuk fennmarad. Emellett a gyakorlat időtartamára - ami két hónaptól 1 évig tarthat - havi 300-600 euró (60-90 ezer forint) közötti összeget kapnak az Erasmus forrásából. Persze dönthet a cég úgy is, hogy ezt az összeget saját keretből kiegészíti - például étkezési, albérleti támogatással, de nem kell feltétlenül. A Supra Vita nem ad bért, a Quantislabs iskolaszövetkezeten át egészíti ki az ösztöndíjat.

A programnak kicsi az adminisztratív terhe: a vállalkozásnak csupán egy képzési megállapodást kell aláírnia a hallgatóval és intézményével és a gyakorlat kezdetekor a hallgatót bejelenteni a helyi munkaügyi kirendeltségen. Emellett egyszerre akár több gyakornok is érkezhet.

Hogyan szerezhet új gyakornokot?
Első lépésben érdemes néhány alapkérdést átgondolni: miben tudna a gyakornok a cég segítségére lenni mennyi időre tudná fogadni, mikor kezdene, milyen szakos hallgatót keres, milyen országból, ki lesz a céges kapcsolattartója. Ezt követően egy gyakornoki hirdetést célszerű megírni. Ebben kérhet a cég Europass-formátumú önéletrajzot a pályázóktól, amely az EU ajánlott mintája (az europass.hu oldalon érhető el) és Európa-szerte ismert. Ezt követően regisztrálja cégét és töltse fel hirdetését ingyenesen a http://studentplacement.tpf.hu oldalon. Ha beérkeznek az önéletrajzok, akkor a kiválasztást a modern technológiáknak köszönhetően, akár videóinterjú (például skype) formájában is lehet folytatni.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a külföldi fiatal nem hoz csodát, nem termel bevételt (legalábbis az első egy-két hónapban biztosan nem) és korlátozott időre érkezik. Ennek ellenére az általa hozott tudás, szemlélet, kultúra, nyelvismeret hasznára lehet a vállalkozásoknak.

A Tempus Közalapítványról

A Tempus Közalapítvány, mint az Európai Bizottság Erasmus+ programjának hazai koordinátora, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik a felsőoktatás és a képzés területén, így a leginnovatívabb intézményekkel dolgozik együtt. Az által kezelt programokban a cégek számára is számtalan együttműködési lehetőség adódik az oktatási szféra szereplőivel.
Kíváncsi arra, mit profitálhat az Ön cége az Erasmus+ programból, hogy milyen típusú partnerségek jöhetnek létre vagy hogy milyen oktatási pályázatokkal lehet forrást biztosítani? Jöjjön el október 30-án a Tempus Üzleti Kávéház második rendezvényére: Tapasztalatcsere, tájékozódás és gyakorlati tanácsok a cégek és az oktatási intézmények közötti együttműködésekről. Bővebb információ és regisztráció a www.tka.hu honlapon.