Intelligens város lesz Nyíregyháza

válassz
2014-11-12 12:23
Jövő év végére Nyíregyházán minden háztartásba eljuttatja szélessávú internetet a Magyar Telekom, a tapasztalatok alapján pedig 2018-ra az egész országban ultragyorsan netezhetünk.
Belevág a kormányzattal februárban megkötött stratégiai megállapodás tartalmi elemeinek megvalósításába a Magyar Telekom. Ennek első lépéseként intelligens várossá teszik Nyíregyházát - jelentette be a T-Systems Symposiumon szerda délelőtt Christopher Mattheisen a társaság vezérigazgatója.

A cégvezető elmondta: terveik szerint 2015 végére kiépítik azt az infrastruktúrát, ami minden háztartás számára ultragyors (másodpercenként legalább 30 megabites sávszélességű) internet-hozzáférést biztosít majd. A projekt azonban nem merül ki a hálózat kiépítésében, a digitális Magyarországnak ugyanis az infrastruktúra mellett másik két pillére is van, jelesül a digitális szolgáltatások és kompetenciák. Ezeken a területeken is komoly fejlesztéseket terveznek a következő év végéig: nem csak eljuttatják a szélessávú internetet a nyíregyházaikhoz, de új szolgáltatásokat is biztosítanak számukra, és komoly energiát fordítanak az edukációra is.

Christopher Mattheisen jelezte: mindenképpen megyeszékhellyel szerettek volna kezdeni. A választás azért esett Nyíregyházára, mert a kelet-magyarországi város intenzíven fejlődik, számos nemzetközi nagyvállaltnak ad otthont, emellett a piaci szereplők és az önkormányzat kapcsolata is jó. A nyíregyházi projekt ugyanakkor egy kísérletnek is tekinthető: az itteni tapasztalatokat fogják felhasználni a digitális Magyarország vízió megvalósításához. A cél - ebben állapodott meg a Magyar Telekom és a kormányzat februárban - hogy 2018-ban (az európai céldátumnál 2 évvel korábban) minden hazai háztartásnak másodpercenként legalább 30 megabites sávszélességű internet-hozzáférése legyen.

A Magyar Telekom első embere hangsúlyozta: jelenleg Európa a digitalizáció területén némileg lemaradt Észak-Amerika és Ázsia mögött, amennyiben azonban megvalósul a digitális Magyarország koncepció, és sikerül elérni a célokat 2018-ra, akkor hazánk nem csak utolérheti a jelenleg előttünk járó államokat, de vezetővé is válhat a szektorban. Christopher Mattheisen a Figyelőnek jelezte: reálisnak tartja a 2018-as céldátumot, de pontos ütemezésről csak a nyíregyházi tapasztalatok fényében lehet majd beszélni.