Kínai konyha, magyar bor

válassz
2014-11-27 09:46
Nyílik az első fine dining kínai étterem a Pilvax közben, ennek ürügyén javaslok néhány bor-étel párosítást, jó játék.

■ Olyan, hogy kínai konyha, nincs. Az európányi, 9,6 millió km2-es birodalomban nyolc eltérő, országnyi gasztrorégió van; pincér, jöjjön, fiam, kérek egy európai levest. Időben és térben végtelen kiterjedésű, hihetetlenül kreatív, ezenfelül falánk és érzéki kultúra ez, mely önmagával kapcsolatban megjegyzi, hogy a sárkány és a repülőgép kivételével mindent megeszik, ami repül, illetve a fapad kivételével mindent, aminek négy lába van, kivéve még a zongorát, aminek három.

A jó kínai étterem arról ismerszik meg, hogy tele van kínaival, és hogy nem azt az étkezési keményítÅ‘vel sűrített junk foodot látod az étlapon, mint némely kifÅ‘zdékben. Amit a magyar világ kínai étterem címszó alatt ismer, annak nagy része gagyi. A pesti kínai étkezdék-éttermek zöme a szecsuani és a kantoni konyha lebutított változata, tisztelet a kivételnek. Mert vannak persze igazi mesterek és becsületes, kiváló műhelyek, de az uralkodó stílust a hozzánk fÅ‘leg a népi Kínából (tehát nem a szigetekrÅ‘l) érkezett populáció képviselÅ‘i által meghonosított sémák jellemzik. A legtöbb kínai kifÅ‘zdében és étteremben nagyjából ugyanazt az étlapot látod: tavaszi tekercs, ez kantoni geműze például, sült zöldség, savanyú-csípÅ‘s leves, sertéshús (csirke-, marha-, kacsahús) szecsuani módra, esetleg illatos-omlós változatban, étkezési keményítÅ‘vel nyakon öntött jobb-rosszabb cuccok, zöldséges rizs, pirított tÃ...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/48 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!