Mi lesz a csokinkkal?

Molnár Gyöngy
2015-01-14 10:17
A világon sokkal nagyobb mértékben nő a csokoládé fogyasztás, mint amennyit a termő országok biztosítani tudnak. Az elmúlt években többször is nagyobb vírusok pusztítottak a kakaó termő területeken. Az így keletkezett majd 30 százalékos veszteség nem csupán hatással van a csokoládé világpiaci árát, hanem veszélyezteti a jövőbeli termelés mértékét is. Az Economist és a BBC múlt heti cikkében írt a megoldást jelentő eljárásról, amivel továbbra is biztonságban tudhatjuk jövőbeli csokoládé adagunkat.
Meglepő, de az angliai Berkshire nélkülözhetetlen szerepet tölt be a világ csokoládé iparában, ahol egy hatalmas üvegházmező terül el. Nem is hinnénk, hogy ez a hely oldja meg a világ csokoládé ellátási problémájának jelentős részét. Az ottani Reading Egyetemen belül nemrég egy új létesítmény, az International Cocoa Quarantine Center (ICQC) jött létre, ami a kakaó, mint növény, védelmére életre hívott nemzetközi központ. Az egy éve működő telep túlmutat David Attenborogugh természetfilmjein vagy Willie Wonka csoki gyárán. Számítógép irányítja az sorokban futó kakaó palánták öntözését és a megfelelő hőmérséklet szinten tartását a trópusi klímát idéző melegházakban.

A kutatók azt remélik, hogy az egészségügyileg teljesen elkülönített eljárással -az üvegház mintha egy karantén lenne- végre sikerül megfékezniük a palántákat támadó betegségeket. A növényeket ebben a megfelelően védett környezetben gyorsan és gazdaságosan tudják termeszteni. A kakaóbab termékekre, leginkább persze a csokoládéra, az ingadozó kereslet jellemző. Az ázsiai és csendes óceáni térség a világ csoki iránti keresletének a 16 százalékát teszi ki. Csupán Kínát nézve 2009 és 2013 között 58 százalékkal ugrott meg a kakaó iránti igény, de még így is csupán 1.6 billió font az amerikai 11 billió fontnyi 2013-as kereslethez képest. A nyugati fogyasztás folytatja növekvő kakaó igényét a folyamatosan bővülő prémium márkák megjelenésével, így nélkülözhetetlen, hogy elejét vegyük a növényt támadó pusztító járványoknak.

Pont ebben van elengedhetetlen szerepe az Internation Cocoa Quarantine Center-nek. 1980-as évek óta külön kezeli a kakaó növényeket, biztosítva azok veszélytelen szállítását a különböző termő országok között ügyelve, hogy a növényeket ne támadja meg semmilyen betegség se. „Szükséges kialakítani a megfelelő eljárást, hogy a szállítás során ne kerüljön a növények közelébe semmilyen kártevő vagy korokozó" - mondta Paul Hadley professzor a Reading Egyetem kakaóért felelős projekt vezetője. A két évig elzártan, biztonságos környezetben kifejlődő kakaó magokat az egyetem 20 különböző, főleg nyugat afrikai országba szállítja és gondoskodik, hogy ott megfelelően gondozzák őket.

Az intézmény megfelelő szaktudást is átadja a termelők számára, hogy milyen módon palántázzák, trágyázzák és gondozzák a növényeket. Mindez elengedhetetlen, hiszen a fajkeresztezésekkel nő a növények terméshozama de emellett nő annak kockázata is, hogy egy-egy betegség megtámadja azokat. Az intézet segít különböző műhelyek létrejöttét, ahol a különböző éghajlatú és természeti adottságokkal rendelkező országok elsajátíthatják a számukra leghatékonyabb növénygondozási eljárásokat.

Nagy Britannia a legmegfelelőbb helyszíne ennek az elzárt rendszernek, mert hűvös éghajlatával egyáltalán nem esik a trópusi övezetbe. Itt nem jelentkeznek az ott átlagosnak számító betegségek, amik veszélyeztetnék a kakaó növekedését.