A kutatás eredménye már csak azért is meglepő, mert egy a természetben - a nevéből eredően elsősorban a gyümölcsökben - is megtalálható cukorfajtáról van szó. Ám míg egy darab gyümölcs vagy zöldség tömegének jellemzően csak 1 százalékát teszik ki, és mellette még az emberi test számára nagyon hasznos rostok, antioxidánsok és víz is található, addig az édesítőszerként rendkívül elterjedt kukoricaszirup 50 százaléka fruktóz.
A jelentés kitér arra, hogy az Egyesült Államokban (ahol a félkész ételek és az italok háromnegyede tartalmaz hozzáadott cukrot) a lakosságnak már a negyven százaléka inzulin rezisztens - ez a betegség a diabétesz előszobájának tekinthető. Nem csoda: évente egy ember ott ily módon 25 kiló fruktózt fogyaszt. E téren Kanada, Mexikó, Belgium és Japán is különösen veszélyeztetett.