Egyre olcsóbb az étel a cseheknél
2015-02-15 09:37
A legtöbb élelmiszer
olcsóbb a cseh boltokban, mint egy évvel ezelőtt. A Cseh Statisztikai Hivatal (CSU) közleménye szerint a legnagyobb mértékben, majdnem 40 százalékkal, a burgonya ára csökkent.
Az alma átlagára például most 20 százalékkal alacsonyabb, mint 2014 februárjában. A paradicsom ára ezzel szemben 10 százalékkal nőtt, a fehér borok árai pedig 25 százalékkal emelkedtek. Egy kilogramm burgonya átlagára a 2014 februári 17.55-ről ez év második hónapjára 10,41 koronára esett. Egy kilogramm alma ára 32-ről 26.40 koronára csökkent.
„A termékek árait az import komoly nyomás alatt tartja. Érezhető annak a hatása is, hogy a nagy mezőgazdasági termelők, kerül amibe kerül, az európai piacon próbálják eladni mindazt, amit az orosz vagy harmadik piacon nem tudnak" - mondta Dana Vecerova, a Mezőgazdasági Kamara szóvivője. Mindez például nagy mennyiségű olasz alma és olcsó, de gyenge minőségű francia burgonya behozatalához vezetett. Ami a további termékeket illeti, az árcsökkenés a kiskereskedelmi hálózatok tevékenységével függ össze, amelyek növelték az árak leszorítására irányuló erőfeszítéseiket" - tette hozzá Vecerova.
A kiskereskedők további, akár 5 százalékos árcsökkentésre kényszerítik a termelőket, ami tovább növeli a felvásárlási és a fogyasztói árak közötti különbséget. A cseh burgonya felvásárlási ára például kilogrammonként 2 korona, közölte.
Ez év januárjában az élelmiszer és az alkoholmentes italok árai a CSU szerint 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. A 2014-es év decemberében az élelmiszerek és az üdítő italok árai 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ezt megelőzően az árak öt hónapon keresztül, 1-2 százaék közötti mértékben, folyamatosan növekedtek.
A Cseh Köztársaságban a fogyasztói árak alakulására 2014. év novembere óta egy átfogó deflációs hatás nyomta rá a bélyegét - összegzett a CSU elemzője, Drahomira Dubska.
Ceske Noviny