A feketepiac további növekedésétől és csődök sorától tartanak a kereskedelmi pálinkafőzdék. A bérfőzésből élők közül is sokan vannak bajban, trükközéssel próbálnak talpon maradni.
Kaparta a konkurensek torkát az egyik diszkontlánc akciójában nemrég alig 3000 forintért kínált málnapálinka. Aki egy kicsit is konyít a párlatkészítéshez, annak ugyanis a napnál világosabb, hogy a kézzel szedett, méregdrága, kilónként 600-800 forintos málnából nem lehet a boltban 3000-ért kínált pálinkát készíteni. Nem jön ki a matek, hiszen ebből a kiskereskedelmi árból 470 forint csak a jövedéki adó, és akkor még nem számoltunk az áfával, valamint az előállítás, csomagolás, szállítás költségeivel.
ÚJABB FEKETEHULLÁM
A gyanúsan olcsó terméket mégis hiába vizsgálta meg a felügyelet, nem bukkant hibára. „Olyan kifinomult a hamisítás, hogy a hatósági laboratórium sem talált benne nem gyümölcsből származó alkoholt" - csóválja a fejét Szabó László, az Agárdi Pálinkafőzde Kft. ügyvezetője. Az otrombább svindli - ha például gyümölcs- helyett gabonaszeszt keve...
A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2015/11 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!