Mi kell ahhoz, hogy a kkv-szektor lehessen a növekedés motorja?

Papp József
2015-09-17 06:07
A GDP egyre nagyobb hányadát állítják elő a globális cégek termelékeny összeszerelő üzemeiben, miközben a hazai kkv-szektor teljesítménye stagnál. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megérthessük, az egyes vállalatok szintjén is értelmezni kell a GDP-t.
A duális gazdaság elemzésének szokásos eszköze a bruttó hozzáadott érték (BHÉ) vizsgálata. A BHÉ vállalati kategória-ként úgy képezhető, hogy az árbevételből levonjuk az anyagjellegű ráfordításokat, s ami marad - a foglalkoztatás költségei, az eredmény, az amortizáció és egyéb ráfordítások -, az a BHÉ. A vállalati GDP-t pedig leegyszerűsítve úgy számolhatjuk ki, hogy a BHÉ-hez hozzáadjuk a felszámított és a levont áfa különbözetét, azaz a hozzáadott érték adóját. Igen, az áfa valójában nem forgalmi, hanem hozzáadottérték-adó.

Erre akkor jöttem rá, amikor hat évvel ezelőtt megbecsültem a versenyszektor (statisztikai szakkifejezéssel: nem pénzügyi vállalatok) által megtermelt GDP megoszlását a jövedelemtulajdonosok között. Feltételezve, hogy az első grafikonon ábrázolt megoszlás valójában a nem pénzügyi vállalatok egyedi megoszlásának súlyozott átlaga, arra jutottam, hogy érdemes v...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2015/38 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!