Megmondom, hogy mit dolgozol, ha elárulod, hol fáj

válassz
2015-10-09 13:45
A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább 10 éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Az irodai munkát végzők 34%-a, míg a fizikai munkások 54%-a panaszkodik valamilyen ízületi fájdalomra. Ráadásul ezek a mozgásszervi problémák a munkából való kiesés közel ötödéért felelnek, derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss felméréséből*. A gyógytornászok az Ízületi Gyulladásos Betegségek Világnapja közelgő alkalmából (október 12.) idén is szeretnék felhívni mindenki figyelmét az ízületek egészségének megőrzésére és az időben megkezdett gyógytorna fontosságára.
Az, hogy milyen testhelyzetet igénylő munkát végzünk, jelentősen meghatározza, hogy milyen ízületi fájdalmat érzünk, melyik testrészünk sajog egy hosszú nap végén. A 35 év feletti magyarok esetében különösen fontos, hogy figyeljenek ízületeik épségére, hiszen többségük már minimum 10 éve ugyanazt a testhelyzetet igénylő pozícióban dolgozik. A folyamatosan álló munkát végzők kétharmada (65%), a hajlongók fele, a folyamatosan ülők 70%-a, a folyamatosan mozgásban lévőknek pedig 54%-a végzi egy évtizede ugyanazt a munkatípust, jelentősen növelve ezzel a mozgásszervi panaszok esélyét.

Ha megmondod, mid fáj, kitalálom, mit dolgozol

Mozgásszervi fájdalommal szinten minden második magyar ember (47%) küzd, a munkavégzés típusa pedig összefügg a fájdalom megjelenésének gyakoriságával. Az irodai munkát végzők 34%-a, a fizikai munkásoknak már több mint fele (54%-a) panaszkodik fájdalomra. A testhelyzetek közül a hajlongás (57%), a folyamatos állás (53%) és a folyamatos mozgás (52%) vált ki legnagyobb arányban rendszeres vagy visszatérő fájdalmat.

Nem mindegy tehát, hogy az érintett tanár, fodrász, szobafestő vagy irodai dolgozó, a különböző foglalkozástípusokhoz ugyanis jól meghatározható ízületi panaszok kapcsolódnak. „Az irodai munkát végzők ínhüvelygyulladástól, nyak- és vállfájdalomtól; az ápolónők gerincsérvtől; az álló munkát végző pincérek és eladók térdfájdalomtól; a fogorvosok tartáshibától; a hidegben dolgozók pedig ízületi gyulladástól szenvednek leggyakrabban. - magyarázza Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke.

Fontos, hogy időben felismerjük a problémát

A friss kutatás arra is rámutatott, hogy a munkából való tartós kiesés (táppénz) 18%-áért a különböző mozgásszervi panaszok felelnek. Sokan fájdalomcsillapítókkal igyekeznek enyhíteni tüneteiket, viszont hosszabb távon ez nem jelent megoldást. Gyógytornára országos szinten az embereknek csupán 11%-a jár. „A legtöbben mire gyógytornászhoz fordulnak már jelentős fájdalomról panaszkodnak, pedig az időben megkezdett gyógytorna jelentősen enyhíthetné panaszaikat. Az Ízületi Gyulladásos Betegségek Világnapján minden évben megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk az emberek figyelmét ízületeink egészségének megőrzésére és a rendszeres gyógytorna fontosságára" - tette hozzá az MGyFT elnöke.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapauták Társasága 2014-ben indította útjára Ízületőr elnevezésű programját, hogy segítse a magyar lakosság tájékozódását az ízületi panaszokat érintő kérdésekben.

*Ízületőr felmérés 2015 - Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága. 600 fős, városi reprezentatív minta településtípusra, regionálisan, nemre és életkori csoportra -35-65 éves korcsoport. A felmérést a Millward Brown Hungary Kft. készítette.