Húsfehérítés

Áfacsökkentés a húsiparban
Szirmai S. Péter
2016-01-21 07:10
frissítve: 2016-01-20 11:06
Lázba hozta a piacot a sertéstermékpálya nagy részén 5 százalékra csökkentett áfa, a besorolás azonban sok bizonytalanságot okoz. Mészáros Lőrinc jól járhat, a baromfiipar viszont az adócsalók célkeresztjébe kerülhet.
Már az új év első bolti napján vidám, húsra éhes nyugdíjasok lepték el az Auchan solymári áruházát. Az egyik négyfős társaság fóliázott oldalassal, tarjával, csontos sertéshúsokkal roskadásig rakta a bevásárlókocsiját. „Siessünk, amíg újra meg nem drágul” – viccelődött a vagy félmázsás rakománnyal a nézelődők között szlalomozó mokány bácsi. Szemlátomást alig hitte el, hogy a karácsony előtti rohamban látott árakhoz képest kilónként több száz forinttal, majdnem ötödével kevesebbe kerül a hús. Ilyen árapályra emberemlékezet óta nem volt példa. Ez lehetett az oka, hogy elemi vásárlási láz lett úrrá a drága portékáról eddig lemondó kispénzűek körében. Tudunk olyan – az otthoni pálinkafőzésben már jeleskedő – fővárosi családfőről, aki úgy fellelkesült, hogy az olcsó alapanyagból házikolbász-készítésbe is belekezdett.

SZÁMHÁBORÚ
A roham meglepte a kereskedelmi lá...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2016/3 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!