Huszonhatezer ápoló hiányzik

Cseke Hajnalka
2016-09-16 10:04
BÉRFELZÁRKÓZTATÁS. Idehaza átlagosan bruttó 26,5 százalékkal emelkedett az egészségügyi dolgozók bére, az interneten eközben 1,5-2 milliós fizetéssel toboroznak Svájcba nővéreket.
A világ egyik legjobban működő egészségügyi rendszerében dolgozhat, exkluzív munkakörnyezetben, kapcsolattartó személy segíti a munkáját, továbbtanulási lehetőség és kimagasló kereseti lehetőség várja: egészségügyi nővér havi fizetése: 5100 - 7500 svájci frank, egészségügyi asszisztens: 4400 - 4800 frank - olvasható az interneten az egyik álláskereső portál munkaerő toborzó felhívásában. Elég beütni a keresőbe, hogy nővér állás, s tucatjával találni hirdetéseket. „Az asszisztenseket tapasztalat nélkül is el tudjuk helyezni, követelmény a négy éves egészségügyi végzettség és aktív német nyelvtudás. Brutto minimum: havi 5000 euró hó, 5300 svájci frank, (kb 1,5 millió forint), plusz pótlékok, karrier- és egyéni fejlődési lehetőség, modern infrastruktúra." Dél-Németországban idősgondozásért havi 2000 eurót fizetnek.

NEM JÖN HAZA
A svájci munkavállaláshoz a Svájci Vöröskereszt által kell elismertetni a végzettséget, amelyhez azonban a jelentkezők segítséget kapnak. A visszajelzések egyértelműen irigylésre méltóak. Egy fél éve kinn dolgozó egészségügyi alkalmazott arról számolt be, hogy nagyon jól érzi magát, tízszer annyit keres, mint itthon, s a munka nem sokkal több. „Heti 40 órában dolgozom, általában 5 napot, túlórára nem nagyon van lehetőség, de én nem is szeretnék." Saját szobája van egy szállón, magyarok nincsenek a környéken, de ez nem zavarja. A szomszéd szobában egy svájci kollégája lakik, vele szemben egy bosnyák lány. Az élet, mint írja, természetesen drágább, de a spórolni lehet, az üzletekben vannak akciók, amikor olcsóbban tud termékeket vásárolni, mint itthon. Értékelése szerint a munkahelyén nagyon szigorú rend van, az ápolási folyamatoktól elkezdve a dokumentációig, teljesen másképp működik, mint itthon. Kiemeli, hogy akik nyelvtudás nélkül szeretnének kijönni, semmi esélyük. „Remélem, a kislányom itt kezdheti majd az iskolát, és a párom is talál munkát" - fejezte be kommentjét.

ÚRISTEN, EZT NEM GONDOLTUK!
Önök már nem 162 ezer, hanem 256 ezer forintért fognak pályakezdő friss diplomásként elhelyezkedni - mondta a mostani tanévkezdéskor Balogh Zoltán, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető főiskolai tanára másodéves diákjainak, annak kapcsán, hogy szeptembertől jelentős béremelésre került sor az ágazatban. Felsőbb éves tanítványai 2012-ben még 122 ezer forint havi bruttó bérre számíthattak, ám mire végeztek 163 ezer forintra emelkedett a diplomás nővérek bére, ez nő tovább a követező években 256 ezer forintra.

További részletek a Figyelő 2016/37. számában!