Új csontritkulás elleni készítmény kerülhet forgalomba

Nógrádi Tóth Erzsébet
2016-11-14 12:46
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) javasolja a forgalomba hozatali engedély kiadását a Richter teriparatide bioszimiláris készítménye, a Terrosa számára - tájékoztatott a társaság.

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) pozitív véleményét elfogadják az országok hatóságai és biztosítói, a készítményt ugyanazokon az indikációs területeken használhatják majd, mint referencia termékét az Eli Lilly által kifejlesztett Forsteo-t, azaz a férfiak és a poszt-menopauzás hölgyek esetében gyakori csonttörésekkel járó oszteoporózis kezelésére.

A bioszimiláris teriparatide a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG. fejlesztése. Az érvényben lévő licenc megállapodások értelmében a bioszimiláris teriparatide piaci bevezetését a földrajzi Európa területén a Richter és a STADA saját márkaneve alatt tervezi, az originális termék szabadalmi védettségének lejáratát követően.
A CHMP által kiadott pozitív vélemény a teriparatide bioszimiláris készítmény fejlesztése során elvégzett analitikai, preklinikai és klinikai vizsgálatokból származó eredményeken alapult, melyek alátámasztották az Eli Lilly által forgalmazott Forsteo (teriparatide) készítménnyel való biohasonlóságot.

A teriparatide a humán parathyroid hormon biológiailag aktív részével azonos, a természetes hormont helyettesíti, és a csontképzést serkenti. A teriparatide-ot a csontritkulás kezelésében alkalmazzák, tekintve, hogy a csonttörés kockázatát számos betegcsoportban csökkenti. A csontritkulás gyakrabban fordul elő nők esetében a menopauza után, és kialakulhat, mint a kortikoszteroid kezelés mellékhatása férfiaknál és nőknél egyaránt"Az első bioszimiláris készítményünkre, a teriparatide-ra kiadott pozitív CHMP vélemény mérföldkőnek számít bioszimiláris üzletágunk számára. A Richter a biológiai készítmények fejlesztésében és gyártásában megszerzett tapasztalatára épít, amikor ezeket a kiemelt jelentőségű terápiás készítményeket állítja elő. A bioszimiláris készítmények az Európai Unióban élő betegek számára bővítik a választási lehetőséget, megkönnyítik a terápiához történő hozzáférést és egyúttal költségmegtakarítást eredményezhetnek az egészségügy finanszírozói számára" - jelentette ki Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A bioszimiláris gyógyszer olyan, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló legyen egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez (a referencia termékhez). A bioszimiláris gyógyszerek és a referencia termékek között minőség, biztonságosság vagy hatékonyság szempontjából nincs számottevő különbség.