Mertek kicsik lenni

GLULU PÉKSÉG
SZÖŐR BEÁTA
2016-12-15 06:32
frissítve: 2016-12-13 13:13
Két évvel ezelőtt még papíron sem létezett a glutén- és laktózmentes termékeket készítő manufaktúra, ma azonban már számolni kell velük a „mentes élelmiszerek” piacán.
Hazánk lakosságának mintegy 1-2 százaléka diagnosztizált lisztérzékeny, azonban ennél jóval többen érintettek. Prokisch Lilla egyike azoknak a „szerencséseknek”, akik tudják magukról, hogy gluténérzékenyek, így azt is, mi számukra a tiltott. Hozzá hasonlóan sokaknak száműzniük kellett a gabonalisztből készült omlós kenyeret, s helyette a leggyakrabban valami leírhatatlan állagú és ízű undokságot ehetnek. Lilla, mint meséli, gimnazista volt, amikor diagnosztizálták a betegségét. Ezután közel öt évet töltött azzal, hogy saját maga, illetve a szintén cöliákiás édesapja számára élvezhető kenyeret alkosson. „Ebben a kísérletezésben nagy segítségemre volt vegyész édesapám, aki az alternatív lisztekkel ellátott és technikai javaslatokkal is támogatott.” A legjobbnak ítélt változat egy ciroklisztalapú kenyér lett, amelynek a receptjével Lilla 2015-ben jelentkezett egy innovatív képzésre. Itt kezdődött el a ...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2016/50 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!