Gojibogyó, chiamag, avokádó, spirulina és acai: a mai magyar táplálkozási szokásokat is meghatározzák a szuperélelmiszerek. A trend követői csodás hatást tulajdonítanak az ismert és kevésbé ismert alapanyagoknak, kritikusai pedig reklámfogásnak vélik.
A paleo-, vagyis az ősi táplálkozási szokásokon alapuló étrend népszerűsége csökken, az új kedvencek a szuperélelmiszerek. Ezt a kifejezést az Oxford Dictionary már 1915-ben említi, a fogalom mai értelmezése és használata azonban csak az 1990-es évek második felében terjedt el.
A valódi szuperélelmiszerek organikus gazdálkodásból származnak, vegyszermentesek, tiszták, tápanyagban és vitaminban gazdagok, jótékony a hatásuk és betegségmegelőző szerepük van. Önmagukban azonban nem csodaszerek, hiszen az egészséges életmód egyéb...
A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2017/11 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!