Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja
Kiszelly Zoltán
2017-03-30 06:20
frissítve: 2017-03-28 16:08
Kiszelly Zoltán nézőpontja
A brexit után élénk vita indult a más tagországban élő uniós állampolgárok szociális juttatásairól. Az Európa-szerte egyre erősebb protestpártok harsány követeléseit idővel a szavazatvesztéstől tartó nagyobb pártoknak is át kellett venniük. Az egyik ilyen szimbolikus kérdés a vendégmunkások családi pótlékának az összege, amelyet Nagy-Britannia, Németország és Ausztria csak a valóban ott élő gyermekek után fizetne ki teljes összegben. A V4-országok ebben diszkriminációt látnak, és a hatályos uniós szabályok betartását kérik.

TERELVE, HAJTVA
Hiba lenne alábecsülni a protestpártok befolyását; ők valós problémákra terelik a közvélemény és a média figyelmét, így hajtva maguk előtt a kormánypártokat. 2010 után az Igaz Finnek pártja és a német AfD az euró megmentését lassította. A francia, holland, olasz és osztrák populisták az EU és az euró jelenlegi formájától búcsúznának el, míg a görög...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2017/13 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!