Jóllehet nem katolikus blog írására adtuk a fejünket, annyit azonban szeretnénk leszögezni, hogy az idei borfesztiválon nehéz dolga lenne Krisztus urunknak: valódi csoda kellene ahhoz, hogy a megjelent borászok toptermékeinél élvezetesebb borokat változtasson át mégoly kristálytiszta patakvízből is.
Mert itt van például rögtön a főbejárattól alig féldeci távolságra a friss házas Csetvei Kriszta, akibe - vallásra, hitre, erkölcsre való tekintet nélkül - mindenki azonnal szerelmes lesz, ha megkóstolja Somlón termett, de Móron érlelődött borait. Kriszta számára a reduktív juhfark meg a móri tramini vagy NapHoldCsillag sorozat szimpla ujjgyakorlat, a női mélység és a - hogy ismét idézzük a Katolikus Rádió omniprezens tudósítóját - bozonisztikus előrelátás a Kő-Papír-Ollóban teljesedik ki. A sorozat Kő nevezetű darabjából mindössze 600 palacknyi készült, zempléni tölgyben és finom seprőn érlelődött a hegy leve - ennél jobb nemigen történhet olaszrizlinggel.
Szóval, ha ezt jelenti a friss Bor és Nő szlogen, akkor mi máris elkötelezett nagyköveteivé lettünk, és azt kívánjuk, temessenek el néhány Csetvei-hordó alá, s finom seprő zárja le szemünket. Azért is adekvát inkább a nőkről írni, mert hiába lep meg Garamvári Vencel már megint csúcsminőségű pezsgőkkel és Cabernet Sauvignon - Merlot cuvée-jével, nem illik kifecsegni a borozgatás közben hallott insider információkat. Pedig ha többet iszunk, nyilván nem álljuk meg, hogy elmeséljük, hány pohár Garamvári-pezsgő után bólintott rá Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy tavaly végre csökkentsék a pezsgőt készítő borászok terheit, és mennyi ideig vitatkozott a Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériummal, mígnem a miniszterelnök egy huszárvágással megoldotta a sok termelőt terhelő kérdést.
Hölgytársaságunk még bírja szusszal, de már unja a politikát, ezért megkóstoltatjuk vele a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter standjánál a Matias Pince 2009-es zweigeltjét, amely a hazai zweigelteknél unortodoxabb, férfias, testes ital, de az arcán nem látunk felhőt átsuhanni. Nem véletlen, hogy csont nélkül bekerült idén a Pannon Top 25-be. És akkor, amikor már nem is gondolnánk, hogy fokozni lehet a jókedvünket, meglátjuk az etyeki Kertész Zoli integetését. Először csak az tűnik fel, hogy messziről furcsa üledéknek látszó dolog figyel a Carla pezsgője poharaiban, de közelebbről megvizsgálva, kiderül, kaviár az, méghozzá vörös. Na most kinek jut eszébe kaviárt rakni a pezsgőbe? Szerencsére senkinek. Arról van szó ugyanis, hogy a mindig új utakat kereső ambíciózus Kertész pince összefogott a kézműves csokoládéiról is ismert Vanya Gáborral, és elképesztően kifinomult technikával, minden mellékízt nélkülözve készítettek jó borokból a kaviárra megszólalásig emlékeztető "borkaviárt". A cucc nagyon üt, különösen ha egy kis eperzselével megbolondítjuk a pezsgőt. Társaságunk hölgytagjai csak egy kortyot ittak, de a pezsgő-borkaviár-eperzselé azonnal hatott: nem tudott olyan férfiember az útjukba kerülni, akiben ne látták volna meg azonnal a kivételes elmeerő és páratlan daliaság legszerencsésebb ötvözetét.
Ez fokozottan érvényes volt akkor, ha az illető borászként jelent meg a fesztiválon. Ha nem lett volna Koch Csaba mellett ifjú felesége, talán még házassági ajánlattal is megtalálják, pedig akkor még nem is kóstolták 2012-es, nagydíjas Kadarkáját. Hagytuk is, hogy megigyák mind egy cseppig, mert ránk nagyobb feladat hárult: a Pécsi Borozótól 92 pontot kapott Csanád cuvée lehet Koch Csaba új arca. Vagy ha az arca nem is, de talán a lelke: a 40% Cabernet Franc, 30-30% Cabernet Sauvignon és Merlot házasítás klasszikus bordeaux-it ígér, ám ehelyett jön a balhorog. A bor még jócskán fog palackérni, de tanninjai, alkoholja ellenpontozzák a laza savakat, és a bor úgy lesz behízelgő, hogy karakterétől fényévekre van a behízelegni akarás.
Mivel hölgytársaságunk csak nem akar kijózanodni, kénytelenek vagyunk emelni a tétet. Jön Takler Szente-völgyi kísérletező kékfrankosa, ami a pincészet egyik legbátrabb vállalkozása, olyan volt, mint lapot húzni 19-re, de a kísérlet bejött: a kis tételből már alig lötyög néhány palacknyi, miközben egyáltalán nem olcsó. Hasonlóan bátor vállalkozás Egerben Kovács Nimród 500 palackos Grand Bleu kékfrankosa. A 2009-es szüret nyomán megszületett csúcsbor félezer méter magasságban termett, első töltésű bükki tölgyfahordóban tüzesedett, és most érdemes inni - amíg még van belőle. Mivel sötétedik, így a hölgyek nem vallanak szerelmet Nimródnak, ám Lenkey Géza nem ússza meg: a fantasztikus egyensúlyú, ásványosságában verhetetlen desszertbor, a 2008-as Dárius megkóstolása előtt még csak tisztességtelen ajánlatokat kap, utána viszont már erőszakkal kell lefejtenünk a nőket az értetlenkedő, ám továbbra is alázatosan mosolygó Gézáról. És akkor még a koncertek, programok közelébe sem értünk, pedig ilyenekből is lesznek bőven. Akik esetleg a hétvége során szeretnék Nikola Parov, a Ghymes, esetleg a Csík Zenekar vagy Szakcsi Lakatos Béla koncertjét is élvezni, kérjük, csak mértékkel itassák a hölgyeket.