Áfacsökkentés nélkül folytatódik a legálisan működő húsipari vállalatok leépülése, ez pedig a kormány által támogatott sertésstratégia megvalósítását is ellehetetleníti - emelte ki Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a Bonafarm vállalati kapcsolatok igazgatója.
Nem a terméklánc végét, hanem a fogyasztó szempontjait kellene elsődleges fontosságúként kezelni - mondta Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezetője. Az érdekképviselet ragaszkodna ahhoz, hogy az élőállatok áfája 10 százalék alatti, lehetőleg 5 százalék legyen - hasonló mértékű, mint az európai versenytársaknál.
Az érdekképviseletek egyelőre - részletek hiányában - nem tudják értelmezni Rogán Antal hatósági árral kapcsolatos felvetését.
Hatósági árat olyan szektorokban szoktak alkalmazni, ahol egy közel vagy teljes monopolhelyzetben lévő szolgáltató extraprofitra tehet szert az árszabása révén, ám ezek közül egyik feltétel sem igaz a húsiparra, sőt az ágazat évek óta veszteséges - mondta Éder Tamás.
Bárány László szerint a csirkehús esetében nem számon kérhető a hatósági árak bevezetése, mivel azt több úton is el lehet juttatni a fogyasztókhoz. Nem is foglalkoznék a hatósági árképzés ötletével, mert teljesen kivitelezhetetlen - tette hozzá az üzletember.
Menczel Lászlóné, a terméktanács titkára úgy fogalmazott: a részletek ismerete - a hatálya alá vonni tervezett termékkör, a működés mikéntje - nélkül a terméktanács nem tud véleményt alkotni, de piacgazdasági viszonyok között egyelőre nem látja, hogyan lehetne ezt megvalósítani.