A magyar atom

Nagy Furmint Február
Izsák Norbert
2014-01-29 08:25
Minek ide Putyin meg paksi bővítés, amikor Magyarországnak olyan titkos fegyvere van, ami felér sok millió gigawattnyi energiával? Nem, nem a palagázról, de még csak nem is a termálvízkincsről beszélünk, hanem arról a Hungaricumról, aminek a helye a magyar címerben, sőt, minden hazafi keblén, jól megtermett kitűzőn lenne.
Igen, a furmintról van szó, az egész Kárpát-medencében világhírű hazai fajtáról, amely Tokaj és Somló büszkesége, és amit már a művelt nyugat számos borszakértője évek óta dicsér. Sokat, de nem eleget. Ahogyan annak idején a magyarok nyilaitól rettegtek az elkényelmesedett nyugati népek, úgy a furminttól retteg(hetné)nek a Pinot noir és a Chardonnay-termelők szerte a világon. Merthogy amennyire az említett francia fajták képesek a helyi mikroklíma, a talaj és egyéb adottságok megjelenítésére a hegy levében, legalább annyira képes a furmint - különösen vulkanikus talajon.

Erről idén február 6.-án, 16-21 óra között Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is meggyőződhetnek a kétkedők. A Nagy Furmint Február Kóstolót ötödször rendezik meg az idén, és bizony, a szerény kezdetek óta alaposan kinőtte magát a "furmint fesztivál". Annak idején 34 borászat jóval kisebb helyen mutatta meg a borait, idén viszont már több mint 75 pincészet 130 furmintja fog bemutatkozni a nagyközönségnek. Az alkalomra - mondta el a figyelo.hu-nak Kézdy Dániel, a Furmint Február mozgalom ötletgazdája - nemcsak Európa számos országából, de a tengerentúlról is érkeznek látogatók, sőt, úgy hírlik, a borvilág Jedi lovagjaiként emlegetett Master of Wine-ok közül is tiszteletüket teszik néhányan az eseményen.

Erről egyébként igencsak érdekes körülmények között tájékoztatták a sajtó józanul gondolkodó részét. A bejelentés meghallgatásához ugyanis egy lepukkant óbudai gyártelep sötét alagútján, majd már-már bontásra érdemesült lépcsőházán kellett átvágni, ám a sokemeletnyi kaptató megérte: a fotóstúdióként is működő tetőtéri teremben csodálatos panoráma fogadta az elszánt tudósítókat - és négy borász kereskedelmi forgalomban már nem igen kapható sorozata.

A tokaji termelő, Balassa István 2006-os Mézesmály és Betsek, valamint 2008-as Betsek furmintjai nem a gyengeszívűeknek valók, a komoly, komplex borok és testvéreik számtalan díjat söpörtek már be az országos és nemzetközi versenyeken - nem véletlenül. István eltökélten járja a maga útját, és most már az eredemények is őt igazolják. A Szil-völgy sorozattal robbant be a szakértői köztudatba a Gizella Pince. A sajátos ízvilágú furmintokat termelő Szilágyi Lászlónak egyre nő a rajongótábora, és tény, első szippantásra és kortyra még a veterán furmintisták is meghökkennek. Pedig a borok tiszták, ropogósak és egészségesek, csak a furmintnak talán a megszokottól kissé eltérő arcát mutatják - a sok ezer közül. Megint másik arcot mutatnak a Medve-dűlőből származó borai, nekünk a 2009-es évjárat tetszett a legjobban, kár, hogy már sehol nem kapható.

És akkor megérkezünk Bott Judithoz. Judit április végére várja harmadik gyermekét - "kell a munkáskéz" - de a hazai borisszák nem ezért szeretik. Hanem azért, mert saját rajongó tábort épített a Csontos-dűlőből származó boraival. Jó, ott vannak az olyan szikár tények, mint a radikális terméskorlátozás, tehát hogy egy-másfél kiló szőlőt szed csak egy-egy tőkéről, meg hogy átlag 7-11 hónapra dugja hordóba a bort, de a többi az már nettő ezotéria. A jó borász ugyanis a transzcendesre nyitott füllel próbálja meghallani, mit akar a szőlő, milyenné akar válni a bor. Ha megkóstoljuk a 2011-es, 2009-es vagy a 2007-es Csontost, nekünk is nyiladozni kezd a "harmadik fülünk". Persze, nyilván nem kóstoljuk meg, mert ezek már nem kaphatók. Ezért vásároljunk a 2012-es évjáratból jó sokat, aztán évente kóstoljuk vissza, az eredmény nem fog elmaradni. Addig azonban fedezzük fel a többi furmintot is, például a Dorogi Testvérekét, akik szép, klasszikus furmintot termelnek Tarcalon.

A tematikus hónap lényege egyébként az, hogy a borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják fel a figyelmet a furmint értékeire. A kezdeményezés nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki üzletében vagy akár otthonában februárban a furmintot középpontba állító programot szervez. A Nagy Furmint Február Kóstolóra még kaphatóak a jegyek, további részleteket a vinoport.hu honlapján lehet megtudni.