A tokaji összekötő

Ungváry Krisztián borász
Izsák Norbert
2014-02-21 13:00
A szélesebb olvasóközönség elsősorban ügynökügyekkel kapcsolatos írásai okán ismeri Ungváry Krisztián történészt. A Figyelő Online azonban tokaji borász énjét - és borait - fogta vallatóra. A nagy (ön)leleplezések most sem maradtak el.
Veterán borírók, művelt alkoholisták és pirospozsgás orcájú kezdők egyaránt lelkesedni kezdenek, ha azt hallják egy borásztól, hogy "ma este őszinte leszek, és semmit nem fogok eltitkolni önök elől". Érződik persze, hogyis ne érződne, hogy Ungváry Krisztián nem ma kezdte a nyilvános beszédet, és még ha saját elmondása szerint naponta is él a hegy levével, jókedvűen és a hallgatóságra hangolódva építi fel tökéletesen követhető borbemutatóját. Mielőtt elfelednénk: a Hegyvidéki Borklub egyik rendezvényén vagyunk, a Barabás Villában, ahol éppen az olaszliszkai Vayi Pincészet mutatkozik be, vagyis Ungváry Krisztián.

Darált barackkal jól csúszik
Először egy könnyű proseccóval indít, pontosabban egy 2013-as száraz habzóborral. A furmintból készült bubis borról megtudjuk, hogy Szentesi József közreműködésével készült, valamint hogy "féltestvére", az inkább Spumante jellegű habzó bor nyáron kiváló üdítőitalként segítette temetni a meleg estéket - főleg némi darált őszibarack hozzáadása után. Miközben a teljesen száraz frizzantét kortyolgatjuk, meghallgatjuk Krisztián útját a szőlőig: édesanyja a Nők Lapjába gasztronómiáról is írogatott, innen jöhetett tehát az első érintés. A második inkább elriasztotta (volna) a történészt a pályától, mert a rendszerváltás környékén tett tokaji kirándulás során Hegyalja legpocsékabb pincészetének legposhadtabb borát sikerült megkóstolnia. Később azonban belefutott Szepsy Istvánnak egy 1989-es aszújába, és rögtön megtért Tokaj igaz szelleméhez. Olyannyira, hogy 1997-ben már ő maga is saját bort készített.

Ukrán kölnivel a szőlővédelemért
Onnantól kezdve aztán nem volt megállás. A következő tételnél már az oroszlánkörmeit is kezdjük érezni, a 2012-es Muskotályban van ugyan némi széndioxid, de jól áll neki, ahogyan a behízelgő illatot követő picit kesernyés utóíz is. A száraz borban bujkál egy kis krémesség is, persze, Krisztiánnak nyilván ujjgyakorlat ez is, de megérte tornáztatni az ujjperceket. A borász minden bizonnyal büszkébb 2012-es 100 éves furmintjára, ami még mindig száraz, de a ritka furmintklón miatt tényleg különleges. A hegyaljai ásványosságot szépen hozza a bor, és cuppogás közben a nagyérdemű azt is megtudhatja, hogy a vaddisznók is roppant mód szeretik Ungváry szőlejét, néhány évben alig hagytak szüretelnivalót a borásznak. A valóban önsorsrontóan őszinte történész még azt is elmondja, mióta ukrán kölnivel alaposan meglocsolt női fehérneműket aggat a szőleje köré, kicsit jobb a helyzet, ám néhány vadkant még ez sem akadályoz meg a nemhivatalos előszüretben.

És akkor jött a pinot
A környezetet óvó módon gazdálkodó borász nagy dobása azonban vitán felül a 2012-es pinot noir. Nemcsak azért, mert Hegyalján különösen ritka manapság a vörösbor, hanem azért is, mert a vulkanikus kőzeten olyat mutat a burgundi fajta, hogy hitetlenkedve kóstoljuk újra meg újra meg újra a poharunk tartalmát. Ráadásul, Ungváry 2009-ben telepítette a szőlőt, így ez csupán a második évjárata, az évek múlásával újabb meglepetések várhatók. Azt viszont nem értjük, hogyan lehetséges, hogy látszólag két teljesen egyforma palackban két különböző bor van. Az egyik vékonyabb, burgundisabb, a másik vastagabb, harapósabb. A dolgot Ungváry sem érti, mint mondja, egyszerre palackozta a tételt. Mindenesetre mi nem akadunk fenn az ügyön, elvégre a bor mégiscsak az istenek itala, és ki tilthatná meg az égieknek, hogy néhány palack tartalmát egy-egy suhintással feljavítsák?!

Az este végére maradtak az édesebb borok, a sort a Bor és Piac karácsonyi tesztjén taroló Vayi Cuvée édes 2012 után egy csodálatos aszúesszencia zárja 2008-ból. A pincészet érdekeit szem előtt tartva nem írnánk le, pontosan hogyan készült ez a tétel, mindenesetre a szénás-szalmás és a szokásos déli gyümölcsös ízvilág mellett birset is találunk a borban, amelynek a sav-cukor egyensúlya példaértékű. Lehangoló ügynökjelentések olvasgatása után garantáltan jobb kedvre hangol.