Energiatakarékos közvilágítás Pakson

2013-11-02 11:02
Korszerűsítették Pakson a közvilágítást bruttó 130 millió forintért, európai uniós támogatással.
A városban és a külterületeken lévő 3600 lámpatestből 1600-at energiatakarékos berendezésre cseréltek, néhány helyen pedig bővítették a rendszert. A fejlesztés eredményeként évi 20-30 millió forint megtakarításra számítanak. Ez hozzávetőleg 40 százalékos kiadáscsökkenést jelent – derült ki Hajdú János polgármester projektzáró beszámolójából.

A város eddig évente hetvenmillió forintot költött közvilágításra. A beruházás nettó 104 millió forintos összegének felét európai uniós forrás fedezte, és támogatást nyertek a paksi atomerőmű által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól is. A kivitelező az E-OS Innovatív Energetikai Zrt. és a GREP Green Public Lighting Zrt. által alkotott Paks 2013 Konzorcium volt. Horváth Szilveszter, a GREP Zrt. vezérigazgatója közölte: az energiatakarékos fényforrásoknak köszönhetően a város háromszáz háztartás éves felhasználásának megfelelő mennyiségű energiát és ennek költségét spórolja meg.

Nemcsak az eredményez megtakarítást, hogy a leszerelt higany- és nátriumgőz lámpák helyett jóval hatékonyabb fényforrásokat építettek be, hanem az is, hogy éjszakai fényáram-szabályozást alkalmaznak, vagyis az egyébként is takarékos berendezéseknek csökken a teljesítményük a kisforgalmú éjszakai időszakban - tudatta.

Horváth Szilveszter megjegyezte: tudomása szerint más magyar településen még nem alkalmaznak hasonló technológiát, holott az Európai Uniónak van erre vonatkozó ajánlása.
MTI