A világ első pezsgőjének készítésével dicsekszik az aprócska dél-franciaországi Limoux-i borvidék. Az ottani legnagyobb termelői szövetkezet a Sieur d’Arques exportigazgatója szerint növekszik a jó ár-érték arányú pezsgők piaca, ha a marketing is megfelelő.
– Javítson ki, de mi úgy tudtuk, hogy Champagne-ban, Pierre Pérignon bencés szerzetessel kezdődött a pezsgőkészítés tudománya, valamikor a 17–18. század fordulóján.– Kijavítom: a bencés szerzetesi vonal stimmel, csakhogy 1531-ben a Limoux-hoz közeli Saint Hilaire-apátságban történt az eset. Ott már évszázadok óta készítettek bort a mauzac nevű szőlőből, ám közel fél évezrede az egyik szerzetes minden bizonnyal kissé felöntött a garatra, az erjedés befejeződése előtt palackozta le a bort. Ezért aztán tavasszal, amikor kinyitotta az üveget,...
A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/38 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!