Közétkeztetés - Jól kifőzték

VARGA ZSOLT
2013-08-29 06:20
Egyszerre két hatóság vizsgálja, mi kerül a menzákon étkező gyerekek tányérjába, de egymástól függetlenül.
Két urat szolgálni egy színházi darabban sem egyszerű, hát még a való életben. A közétkeztetés szakácsai kapkodhatják a fejüket: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) utasításait tartsák be, vagy a Nemzeti Élelmi-szerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) előírásainak tegyenek eleget.

Becslések szerint 1,1 millió magyar veszi igénybe az iskolai időszakban hétről hétre a közétkeztetést. Még az iskolai szünetben, a nyári hónapokban is több mint százezren esznek a menzán. Nagyon is rendjén való, ha a hatóságok belenéznek a tányérjukba, hogy mit adnak nekik. Ma azonban előfordulhat, hogy az egyik hatóság által íztelennek minősített ételben a másik szerint nincs semmi kivetnivaló.

SÓZNI VAGY NEM SÓZNI
A közétkeztetést jelenleg egy 2011-ben készített ajánlás szabályozza. Ennek elsődleges és legfontosabb szempontja az élettani szükségletek figyelembevétele, ahogy...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/35 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!