Különleges élelmiszerek - A sajttól a datolyáig

2013-08-22 06:59
Evett már manoomint? Hogyan tartósítsunk mustárolajban zöldséget és gyümölcsöt? Gasztronómiai utazás a világ körül.
Datolyaszilva, Japán
Ezt a mézédessé érő gyümölcsöt hajdan a japán előkelők ajándékozták egymásnak. A selyemhernyó-tenyésztés igényelte területek növekedése miatt a datolyaszilva (Diospyros kaki) az 1940-es évekre gyakorlatilag eltűnt a szigetországból. Ekkor egy japán gazdálkodó széles körű keresésbe kezdett, míg végül talált egy darab gyümölcsfát. Így kezdődött a datolyaszilva újkori történelme Japánban. Az idősek közül akadtak még, akik emlékeztek az elkészítésére, felhasználására. Napjainkban a Gifu prefektúra területén már közel száz termelő foglalkozik ezzel a megbecsült gyümölccsel.


A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/34 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!