Mit főznek ki?
2013-06-05 16:56
Még mindig nem dőlt el, mit ehetnek, s mit nem az iskolások jövőre a menzán, ezért természetesen azt sem lehet tudni, mennyit fizethetnek ezért a szülők és az önkormányzatok.
Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma(EMMI) és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége(MKSZ) között. Az első forduló - amiről már beszámoltunk - nem volt eredményes. A minisztérium az egészségesebb táplálkozás jegyében megreformálná a menzát, száműzné a sós, zsíros, egészségtelen, magyarul a hagyományos ételeket.
A reformkonyha persze többe kerülne, kérdés, ki nyeli ezt le. Az állam, a szülők, vagy az önkormányzatok? Mert az évi mintegy 200 milliárd forintos forgalmat generáló közétkeztető szakma aligha: a cégek nagyjából 3-5 százalékos nyereségébe nem férne bele a most 35-70 százalékosra becsült nyersanyagnorma emelés.
A minisztérium és a frissen alakult szakmai szövetség között számháború bontakozott ki. A minisztériumi illetékesek szerint ha lesz is drágulás, semmiképpen nem jelentős. Ezzel szemben Tettinger Antal, a szövetség elnöke azt állítja, hogy az EMMI nem volt minden szükséges információ birtokában, amikor a rendelettervezetet kidolgozta. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az OÉTI csak és kizárólag az alsósok (a 7-10 éves korosztály) körében végezte el a döntés előkészítéséhez szükséges háttérszámításokat. Az pedig aligha képezi vita tárgyát, hogy nem ugyannyi kalóriára, tápanyagra van szüksége a huszonéves egyetemistának, mint egy kisgyereknek.
Az MKSZ most rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette, hogy a soron következő, csütörtöki egyeztetésen 10 pontos javaslatcsomaggal áll elő, mellyel - reményeik szerint - megelőzhető a menzadíjak durva emelése. Hamarosan eldől, vevő-e rá a minisztérium.