Stagnálási fordulat

Alig növekedett a száz legnagyobb
Váczi István
2013-07-25 16:29
frissítve: 2013-07-29 11:33
Az autóipar húzott, és jól teljesített a gyógyszeripar is, összességében azonban nehéz évet zárt a száz legnagyobb hazai vállalat. A Bisnode által összeállított listát az októberben megjelenő Top 200 előzeteseként közöljük.
Stagnálási fordulat - Alig növekedett a száz legnagyobb

Sokdioptriás rózsaszín szemüveget kell felvennie annak, aki pozitívnak akarja látni a száz legnagyobb árbevételű hazai vállalat tavalyi teljesítményét. A Top 100 árbevétele 2012-ben kevesebb mint egy százalékkal növekedett az előző évi me-zőnyhöz képest, ez még a tizedét sem éri el az egy esztendővel korábbi bővülési ütemnek. „A 2011-es adatok alapján már reménykedhettünk volna, hogy túl vagyunk a válságon, de a 2012-es eredmények azt mutatják, hogy még Magyaror-szág legnagyobb cégeinek sem sikerült a tavalyi év. Nagy részüket a keresletcsökkenés is sújtotta, amit eddig exporttal ellensúlyoztak, 2012-ben azonban már ez sem sikerült" - értékeli az összképet Keleti József, a Bisnode-csoport országigazgatója. Pozitívumként említhető ugyan az adózás előtti eredmény 10 százalékos növekedése, de a szakember szerint a gazdaság igazi fellendüléséhez arra lenne szükség, hogy bevételüket is növelni tudják a cégek.

A lista első három helyezettje nem változott, a top 10 további része azonban erősen mozgott: kiesett a magyarországi tevékenységét drasztikusan visszafogó, tavaly 6. Nokia, míg a legutóbb utána következő Philips Magyarország ezúttal nem járult hozzá adatai kiadásához. Valószínűleg amúgy is visszaesett volna, tavaly ugyanis globálisan megvált tévégyártó ágazatának többségi tulajdonától, amely a kínai TPV Technology Limitedhez került. Az idén már ez a cég döntött úgy, hogy megszünteti a tévégyártást Székesfehérváron.

Az MVM folytatja menetelését: az állami energetikai gömböc két évvel korábban még csak a 13. volt, mostanra viszont felzárkózott a 4. helyre. A lista alapján komoly esély van arra, hogy jövőre már dobogóra kerüljön, hiszen a kormánydöntés nyomán nemrég az MVM vásárolta meg (a közel 39 milliárdos árbevételű E.ON Földgáz Storage mellett) a listán 6. helyezett E.ON Földgáz Trade-et. A Top 10 további tagjai jórészt a Nokia és a Philips kieséséből profitáltak, a Tesco, a Magyar Telekom és az E.ON Hungária is ennek köszönhetően ugrott előre két helyet. Kérdés, utóbbit hogyan érinti társvállalatainak állami kézbe kerülése, valamint a rezsicsökkentés.


MERCEDES-HATÁS

Az előbbieknél nagyobbat, öt helyet lépett előre a Bosch-csoport, köszönhetően 13 százalékos árbevétel-növekedésének. A társaság még inkább elkötelezte magát a magyarországi jelenlét mellett: már több mint ezer itteni mérnököt foglalkoztat, és az idén 30 milliárd forintos beruházásba fogott, ennek keretében a következő években 50 ezer négyzetméternyi épülettel bővít. Nem mellesleg a csoport a munkahelyteremtésben is élenjár: 2011-ről 2012-re több mint 1200-zal növelte átlagos statisztikai létszámát, és már az idén is több mint 600 fős bővítést hajtott végre. Tavalyelőttről 2012-re szintén több mint ezer fővel növelte létszámát a Magyar Telekom, az Audi, a Mercedes, valamint a Continental-csoport.


Szembetűnő az autóipari dominancia, nem véletlenül: a jármű- és beszállítóipar lényegesen jobban teljesített a többi szektorhoz képest. A listán az egyből a 29. helyen debütáló Mercedes-Benz Manufacturing Kft.-n kívül új szereplőként ezt az ágazatot képviseli a visszapillantó tükröket gyártó SMR Automotive Mirror Technology, valamint az ülések fémvázát előállító Hammerstein Autórészegységgyártó is. A nemzetgazdaság számára örvendetes, hogy a listán szereplő járműipari cégeknél a létszám tavaly 11,5, míg a személyi ráfordítás 14 százalékkal nőtt, miközben a száz társaság átlagában ez az érték csak 0,5 és 3,6 százalék. „A szektorok közötti beruházási képességkülönbséget - vagy hajlandóságot - jól mutatja, hogy a járműiparban a befektetett eszközök értéke több mint 21 százalékkal nőtt, míg a teljes átlagban 5 százalékkal csökkent" - emeli ki Vári Attila, az IFUA Horváth & Partners Kft. vezető tanácsadója.

Szintén jól teljesített a gyógyszeripar. A Teva 15 százalékos árbevétel-növekedése kiugró, a másik három társaság átlagosan 5 százalékot mutathat fel. Üzemi eredményét az előző évhez képest a Sanofi-Aventis és az Egis tudta növelni, mindkettő közel 5-5 milliárd forinttal. A korábbi években is megfigyelhető exportdominancia tavaly még erősebben jellemezte a szektort: átlagosan az árbevétel 80 százalékát adták a külföldi piacok az egy évvel korábbi 75-tel szemben. „Ez a változás alátámasztja korábbi várakozásainkat: a hazai gyógyszerárak csökkenése a világpiac felé irányítja a cégek figyelmét, miközben hazai árbevételük abszolút értékben is csökken" - állapítja meg Májer Ágnes, az IFUA vezető tanácsadó-ja. A jövedelmezőség megtartása érdekében a gyógyszeriparban is egyre inkább jellemzők a hatékonyság növelésére irányuló törekvések. A cél a működési költségek szinten tartása, ez elsősorban a termelési és adminisztratív területek tevé-kenységének optimalizálásán keresztül valósul meg.

NAGY LEÉPÍTŐ
A szintén különadókkal sújtott telekom szektorban ugyancsak erős a hatékonysági nyomás, aminek eddig sikerült is megfelelni, hiszen - stagnáló árbevétel mellett - nem romlott az ágazat topcégeinek a jövedelmezősége. Igaz, a Magyar Tele-komnál például szépíti az összképet, hogy 2011-ben a macedón leányvállalatnál 31,4 milliárd forintos értékvesztést számolt el, mivel nem hozta azokat a számokat, amelyekkel korábban kalkulált a vezetés. Ez abban az évben üzemi soron is alaposan visszavetette az eredményt, tavaly viszont már eltűnt ez az egyszeri negatív hatás.
A Vodafone tavaly csak azért maradt ki, mert adatai még auditálás alatt álltak, a mobiltársaságot leszámítva így hét új szereplő van a listában. Igaz, például a Dunamenti Erőműnél most aligha tudnak örülni a 89. helynek, hiszen nemrég került nyilvánosságra, hogy jelentős létszámleépítést kell végrehajtani, mert a jelenlegi gázárak mellett nem éri meg az áramtermelés a létesítményben. Rengeteget szerepelt a hírekben, így nem meglepő, hogy tavaly a legnagyobb, több mint 2000 embert érintő leépítés a Nokiánál volt, ráadásul az idén tovább csökkentette alkalmazottainak számát. Ennek ellenére az idei 100-as élmezőny megközelítően ugyanannyi embert foglalkoztat, mint a tavalyi első száz cég. Ők alkalmazzák az összes magyar foglalkoztatott 8-9 százalékát.

NYERTESEK ÉS VESZTESEK
A mezőny iparági megoszlása nemigen változott, a legtöbb cég a nagykereskedelemből, a gépiparból, az energetikából és az elektronikai szektorból került be. A már tavaly is a listában szereplők közül a legtöbbet, 28 helyet a napraforgó feldolgozásával foglalkozó Glencore Grain Kft. lépett előre, az 50. pozícióig, köszönhetően 70 százalékos árbevétel-növekedésének. Megint csak az autóipar fontosságát mutatja, hogy a járművek audiorendszereit előállító, tavaly még újonc Harman Becker 17 helyet lépett előre. Szintén folytatja több éve tartó menetelését a gumiabroncsgyártó Hankook Tire, ezúttal 16 helyet javított pozícióján, így már a mezőny első felébe került be, az árbevétel 37 százalékos növekedésével. A 47. helynél még biztosan lesz előkelőbb is a következő években, hiszen nemrég jelentették be a beruházás több mint 90 milliárd forintba kerülő harmadik ütemének elindítását.

Szintén javított pozícióján a sertésfeldolgozással foglalkozó, ciprusi és olasz tulajdonban lévő Hungary-Meat. A cég tavaly még a 91. helyet foglalta el, az idén azonban a 80.-ra kapaszkodott előre, mivel árbevételét 18,5 milliárd forinttal növelte. „A vállalat a feldolgozott termékek 85 százalékát külföldön értékesíti, ez meglehetősen nagy arány, bár a Top 100 cégből rajta kívül 32-nek, azaz a cégek harmadának nagyobb az exportértékesítésből származó árbevétele 85 százaléknál, azaz zömmel nem a hazai piacra értékesítenek" - emeli ki Keleti József. A Top 100 mezőnyben az összes árbevétel 55 százaléka köszönhető a kivitelnek, a vállalatok feléről mondható el, hogy az árbevételt minimum 50 százalékban teszi ki az export. Ennek fényében különösen fájó, hogy 2011-ről 2012-re közel 1 százalékkal csökkent a jelenlegi Top 100 külpiaci értékesítése a tavalyi mezőnyéhez képest.

A belföldi keresletre persze még ennyire sem lehet alapozni. Ennek bizonyítéka, hogy a listában szereplők közül a legnagyobb bukást az Eni Hungaria szenvedte el, 27 pozíciót vesztett, mivel 30 százalékkal csökkent az árbevétele. A Shell-kutakat üzemeltető cég a forgalom visszaesése miatt egyre több töltőállomást zár be vagy állít át nappali működésre. A korábban fontolgatott kivonulásra ugyan nem szánta rá magát, de tavaly és tavalyelőtt egyaránt veszteséget produ-kált. További nagy visszaeső az alumíniumprofil-gyártó Sapa, a műanyag-feldolgozással foglalkozó Jász-Plasztik, a Samsung SDI és az Opel regionális autóimportőr cége. Ehhez képest jobban jártak a kiskereskedelmi láncok, amelyek közül a Tesco kivételével mindenki (Lidl, Penny, Auchan, Spar) 6-8 százalékkal növelte árbevéte¬lét. Nyereséget viszont a Tesco és a Penny kivételével nem tudtak elérni.

FOLYTATÓDÓ KONCENTRÁCIÓ
A listából kikerülők közül a legnagyobbat a Sanyo esett, több mint 40 százalékos árbevétel-csökkenésével a 109. helyen szerepelne, pedig tavaly még a 65. volt. Nemrég ráadásul bejelentették, hogy szeptemberben leáll a munka a cég dorogi napelemgyárában, és az üzem mintegy 500 dolgozóját elbocsátják. Korábban stabil szereplő volt a vasúti áruszállító Rail Cargo Hungaria, mostanra azonban kiszorult az első százból. Ennek oka, hogy míg tavaly a listára kerüléshez minimum 68,6 milliárd forintos árbevételre volt szükség, az idén ez az érték 72,7 milliárdra nőtt.

A közúti szállítmányozásban folytatódik a koncentráció, a Waberer's például tavaly is több versenytársát vásárolta fel, köztük a korábban stabil piaci szereplőnek számító Szemerey Transportot. Bodnár Viktória, az IFUA ügyvezető partnere szerint ez arra utal, hogy romlik az ágazat jövedelmezősége, a kis szereplők egyre kevésbé képesek finanszírozni a technikai fejlesztéseket, illetve biztosítani a forgótőkeigényt. Ezt a folyamatot még inkább felerősíti a használatarányos útdíj idei bevezetése. Az állami személyszállító vállalatok életében tavaly kevés változás történt, a MÁV-nál a pályaműködtető társaság kialakítása vontatottan halad, az eredményeket pedig sokkal inkább az állami támogatás, mintsem az utasszám változása alakítja. A BKV 36 milliárdos forgalomnövekedése - és 25 helyes előretörése - is szinte teljes egészében egy adminisztratív változásnak köszönhető: tavaly a cég új feladatellátási szerződést kötött, és ennek nyomán a közszolgál-tatási díj beleszámít a társaság árbevételébe.

Bisnode-háttér
A Bisnode Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, 19 országban 3000 munkatárssal. A teljes magyar cégvilágra kiterjedő aktuális és múltbeli adatbázisa, valamint egyedi fizetési tapasztalatok programja együtt képezi cég-minősítési rendszerének alapját. A Bisnode stratégiai partnere globálisan a Dun & Bradstreet.