Sziszegő pénzpumpa

Uniós támogatások: a 100 legnagyobb nyertes
válassz
2013-10-03 06:06
Csökkentették létszámukat az EU-s pénzeső magyar tulajdonú legnagyobb haszonélvezői, ráadásul eredményességük romlott az elmúlt öt évben. Mivel a kormány a következő hétéves uniós programozási időszakban a vállalkozásoknak adná az összes EU-forrás 60 százalékát, ezért a mostani tapasztalatok erős kétségeket ébresztenek, hogy valóban ez-e a leghatékonyabb gazdaságfejlesztési eszköz. Lapunk exkluzív listát közöl a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai alapján a legtöbb pénzt elnyert társaságokról, elemezve teljesítményüket.


A 2007 óta tartó, év végén záruló uniós programozási időszakban már alig van néhány nyitott forrás, így lapunk a megítélt támogatások alapján megnézte, kik a hétéves időszak legnagyobb nyertesei. A top 100-nak megítélt 1971 milliárd forint nagyságát jól érzékelteti, hogy az a 2012-es 28 ezer milliárdos GDP 7 százalékát teszi ki. Létkérdés, milyen hatékonysággal hasznosul ez az óriási összeg a magyar gazdaságban. A száz legtöbb pénzt elnyert céget három fő csoportban, az állami-önkormányzati, a külföldi és a magyar tulajdonosok szerint vizsgáltuk.
...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/40 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!