TOP200: kiderült, melyik cég lett az év vállalata

válassz
2013-10-11 21:46
A Figyelő TOP200 ma esti gáláján átadták az év vállalatának, az év magyar vállalatának, az év munkahelyteremtőjének, az év pnzintézetének szóló díjat, illetve a Bisnode megbízhatósági elismerését.
Az év vállalata 2013: ALCOA-KÖFÉM Székesfehérvári Könnyűfémmű Kft.

Az év vállalata, az : ALCOA-KÖFÉM Székesfehérvári Könnyűfémmű Kft. az aluminiumipar világviszonylatban vezető cégének magyarországi vállalata az iparág legjobb hazai hagyományainak folytatója. Húsz esztendeje történt privatizációja óta folyamatosan eredményes tevékenységet folytat, jelentős fejlesztések és beruházások sorozatára építve.


Nem pusztán az anyavállalattal való kapcsolattól függ, önálló piaci szereplő (értékesítésének csak 20%-a irányul a csoporton belülre), a világ vezető országaiba exportál. Vállalati kultúrájának szerves részét képezi a társadalmi felelősségvállalás, az ALCOA Alapítványon keresztül a legnagyobb hazai mecénás adományozók közé tartozik.


A vállalat 2012-ben 141 milliárd forint árbevételt és 15 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el. Adókedvezménye nincs, közel 3,4 milliárd forint adót fizetett a magyar államkasszába. Gazdálkodási mutatói feltűnően kiegyensúlyozottak, kiemelést érdemel kiváló tőkehatékonysága (148%), s még inkább hozzáadott érték hányada (20 millió forint/fő), amely a legeredményesebb nagyvállalatok közé sorolja. Átlagbére 380000 forint/fő, ami a vállalat szakmai hátterének erejét is jelzi. Jelentős beruházásai magyarországi elkötelezettségének is jelei, s jó esélyt jelentenek a jövőbeni fejlődéshez.

Top 200 kiváló magyar vállalata 2012-ben a Hunland Trade Kft

A Top 200 zsűrije a kiváló magyar vállalat odaítélésénél a magyar privát személyek által tulajdonolt, vagy a magyarországi stratégiai döntési központtal rendelkező vállalatok közül választja ki a kiváló címmel díjazottat. Így megkaphatják a díjat a sokszor többségében külföldiek által birtokolt hazai nyilvános társaságok, köztük a tőzsde blue chipjei is, ha a döntési központok Magyarországon vannak.

Az év magyar vállalata díjat Suzanne Janssen (középen) vette át Bojár Gábortól.Jobbra Reszegi László
Az év magyar vállalata díjat Suzanne Janssen (középen) vette át Bojár Gábortól.Jobbra Reszegi László


Ebben az évben egy két évtizede Magyarországon üzleti aktivitást folytató, itt letelepedett holland házaspár családi cége, a Hunland Trade Kft a kiváló magyar vállalat cím elnyerője. A kilencvenes években induló vállalkozást az állattenyésztéssel is foglalkozó mezőgazdasági vállalakozások szinte mindegyike ismeri. Kereskedelmi tevékenységében döntő része az élő állat, a szarvasmarha, a sertés exportja és importja. A Hunland Trade kft partner az élő állatok exportjának lebonyolításában, de nagy szerepe van a magyarországi tenyésztés, a genetika javításával történő megújításban is, hisz importál is állatot a hazai termelők, tenyésztők számára.

Tevékenysége fokozatosan kiterjedt. Ma már több üzletága van. Évente 15-17 ezer szarvasmarhát tart, nevel azért, hogy magyarországi vágóhidakon levágassa és húsokat azután eladja exportpiacain. E mellett 1400 saját tejelő szarvasmarhájának 10 millió liter tejét is exportálja. Tevékenységet saját logisztikai cége egészíti ki.
A Hunland Trade Kft 80 milliárd forint fölötti forgalmából csak 14 milliárd a belföldi, és több mint 60 százalék a külföldi értékesítés. Már a 14 milliárdos belföldi forgalom is a mezőgazdasági vállalkozások élvonalába emeli, de ezt még növeli a Magyarországról lebonyolított exportot.

A cég azonban nemcsak Magyarországon aktív. Üzleti jelentésük szerint tevékenységük Európán is túlnyúlik, 15 országban vásárol fel, és 25-28 országban értékesít. Ezzel nemcsak a kereskedő tulajdonos, hanem a magyar mezőgazdaság is bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe. A hazai ismeretek is hozzájárulnak a külföldi terjeszkedéshez, amikor a kereskedelemmel sokszor az oktatás, nemzetközi konferenciák tartása is összekapcsolódik. A zsűri örömmel ítélte oda a díjat a Hunland Trade Kft-nek, a benne dolgozó több mint 100 magyar munkavállalónak, de ezzel jelképesen a holland házaspár a kiváló magyar vállalkozó elismerést is elnyeri. Reméljük, hogy elkötelezettségüket, mintájukat sok Magyarországon született vállalkozó is követi.

Az év munkahelyteremtője a Bosch cégcsoport

A Bosch cégcsoport - amely immár 114 éve van jelen Magyarországon - több szempontból is érdemes „Az év munkahelyteremtője" díjra. A cégcsoport mára 9000 főt foglalkoztat, miután az elmúlt egy év folyamán a munkavállalóik létszáma valamivel több, mint 1000 fővel gyarapodott. Ez a tény önmagában is figyelemre méltó, de az is fontos szempont, hogy a jelentős bővítés mellett a minőségre is nagy hangsúlyt fektetnek. Nem kizárólag a felvételkor igyekeznek a legjobb jelölteket kiválasztani, hanem a továbbiakban is gondoskodnak a munkatársaik folyamatos képzéséről, ennek köszönhető, hogy az egyik legfelkészültebb szakembergárdát tudhatják magukénak.


 Cséfalvay Zoltántól Javier Gonzalez Pareja a Bosch hazai vállalatcsoportjának vezetője veszi át a díjat.Középen Lantos Csaba.
Cséfalvay Zoltántól Javier Gonzalez Pareja a Bosch hazai vállalatcsoportjának vezetője veszi át a díjat.Középen Lantos Csaba.Szeretnénk külön kihangsúlyozni azt a kiváló kapcsolatot is, melyet a cég a hazai közép- és felsőoktatási intézményekkel kialakított. Már szakközépiskolásoknak is, akárcsak egyetemi hallgatóknak biztosítják a szakmai gyakorlat helyét. Támogatják továbbá a cég tevékenységi köréhez kapcsolódó témákban a szakdolgozatok készítését. A fiatal, friss diplomás szakemberek számára munkahelyeket biztosítanak. A Bosch cégcsoport „Junior Managers Program"-ja hazánk egyik legnagyobb presztízsű management trainee programja.

Ezzel a díjjal nem csupán eddigi tevékenységüket szeretnénk elismerni, de reméljük, hogy ösztönzően hat a jövőre nézve is: továbbra is hazai szakemberek nevelésével és foglalkoztatásával biztosítják a cégcsoport magas kvalitású munkaerőigényét.

Megbízhatósági díj a Richternek

A Bisnode nemzetközi szinten -skandináv precizitással- 1908 óta minősíti a cégeket a megbízhatóságuk alapján. A legmagasabb kategóriát 1989-ben vezették be, a vállalatok 1996 óta kaptak lehetőséget, hogy üzleti megbízhatóságukat tanúsítvány formájában is megmutassák. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a cégek bizonyíthassák, hogy megbízható és hitelképes partnerek.

Ezen minősítés birtokában lenni nemcsak dicsőség, hanem kiváló eszköz arra, hogy jelezze szállítói felé pénzügyi megbízhatóságát, megmutassa versenytársainak, vagy akár külföldi tulajdonosának, hogy a piacon milyen stabil szereplő.
Ez bizalmat kelthet munkavállalóiban, jelezheti megrendelőinek, hogy a cég alacsony kockázatú, érdemes vele üzletet kötni.

A minősítésre Magyarországon csupán a cégek néhány százaléka jogosult, így Bisnode tanúsítvánnyal rendelkezni kitüntetés. Az ország elit vállalataink körébe tartozni a piac számára azt az üzenetet is hordozza, hogy ezen vállalatokra hosszú távon is számíthatnak.


Bogsch Erik Keleti Józseftől átveszi a díjat
Bogsch Erik Keleti Józseftől átveszi a díjat
Nos, a Richter Gedeon Nyrt. ilyen cég. Már a története is legenda: Richter Gedeon gyógyszervegyész az Üllői úton megvásárolta az Arany Sas patikát (amelyet a vállalat jelenlegi vezetése tiszteletreméltóan visszavásárolt), ahol sikerrel kísérletezett laboratóriumában olyan állati szervekből kivont készítményekkel, amelyekkel több mint 100 évre megalapozta a vállalat nevét.

A Richter Gedeon cég -noha a gyár magyar nevét Kőbányai Gyógyszerárugyárra változatták a második világháború után- mégis képes volt a tradíciókat továbbvinni, mert az ország egyik leginnovatívabb vállalatává vált, még a rendszerváltás előtt is. A Bisnode tanúsítvány ma már nem csak a pénzügyi és hitelezői feltételekhez kapcsolódik: a megbízhatóság egyet jelent a hosszú távú fenntarthatósággal, s egyben szimbolizálja azt a üzleti és minőségi rangot, amelyre büszke lehet egy ország, büszke lehetünk a Richter Gedeon tevékenységére.

Természetesen ezek a szép jelzők és elismerések nem véletlenül adódnak: kell egy olyan vezető, vezetői csapat, amelyek mindezt megteremtik, s akik mind vállalkozói, mind morális szempontból példaképek lehetnek Hazánkban és nemzetközileg is.

Az év pénzintézete: UNICREDIT BANK HUNGARY ZRT.

Az év pénzintézete díj odaítélésekor a Magyarországon jelenlévő bankok és biztosítók teljesítményét az eredményességi mutatók, valamint az üzleti aktivitás (a mérlegfőösszeg, a hitelállomány, illetve biztosítóknál a díjbevételek) alakulása alapján vizsgáljuk. Az idei évben a bankok közül választottuk ki a díjazottat, mivel tavaly a biztosítók közül került ki a nyertes pénzintézet.


Az UniCredit Bank képviselője a díjjal.
Paolo Spada, az UniCredit Vállalati, befektetési banki és privát banki divíziójának vezetője a díjjal

A szektorra kirótt nagymértékű különadó, valamint a devizahitelesek szűkebb körét a hitelintézetek terhére megsegítő végtörlesztés 2012-ben is jelentősen megcsapolta a banki jövedelmeket. Az üzleti bankrendszert sújtó kormányzati intézkedések hozzáadódtak az elhúzódó gazdasági válság és a mélyülő recesszió banki eredményt rontó hatásához, aminek következtében a szektor egésze és tagjainak túlnyomó többsége ismét veszteségessé vált.

A kisszámú nyereséges bank közül a legeredményesebbnek a Közép- és Kelet-Európa bankpiacán vezető szerepet betöltő UniCredit Csoport magyarországi tagja bizonyult 2012-ben. 21 milliárd forintra nőtt adózott eredménye a saját tőke arányában (ROE) 10,72 százalékot, az eszközök arányában (ROA) pedig 1,25 százalékot tett ki, ami a bankpiaci helyzethez és a hazai versenytársakhoz viszonyítva jó jövedelmezőséget tükröz. Az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t korábbi óvatos üzletpolitikája megkímélte a hitelkockázati költségek megugrásától, miközben a költséghatékonyságot javító fogyókúrája (hálózatszűkítés, létszámcsökkentés) is segítette abban, hogy a „zord" piaci és szabályozási környezetben is megőrizhesse eredményességét.

Bár a magyar bankszektor hitelezési aktivitása 2012-ben 10 százalékkal esett vissza, az UniCredit hitelállománya csupán 5,5 százalékkal csökkent. A piaci környezethez való alkalmazkodás, valamint a szigorú eszköz-forrás gazdálkodás jegyében folytatott sikeres betétgyűjtési kampányoknak köszönhetően jelentősen emelkedett a bank lakossági betétállománya. Az UniCredit Bank mérlegfőösszege így alig 2,4 százalékkal zsugorodott, ami - a szektorra jellemző közel tíz százalékos csökkenés mellett - elég volt ahhoz, hogy növelje részesedését a magyar bankpiacon.