Van-e visszaút?

A tudástőke megtartása
Kovács Ágnes Lilla
2013-07-18 06:06
Mintegy 335 ezer honfitársunk él tartósan külföldön; legjobbjaink hazacsábítására milliárdokat áldoz a kormány. Ám a külföldön élő magyar tehetségek számára elsősorban a kiszámítható gazdasági környezet és egy hatékonyan működő állam jelentene vonzerőt. A hazai tudástőke itthon tartása a gazdaság fejlődése szempontjából is egyre égetőbb kérdéssé válik – lapunk ezért is szervezi e téma köré idei, októberi Top 200 konferenciáját.


Peták István ösztöndíjas kutatóként már négy és fél éve dolgozott az Egyesült Államokban, amikor meg kellett hoznia a döntést: visszatér Magyarországra, vagy végleg kint marad. Elhatározását végül nagyban megkönnyítette, hogy egy egyetemi barátja, Schwab Richárd Svájcból ugyancsak visszaköltözött, és egy kutatóközpont létrehozásába kezdett. „A projekthez a Bázeli Egyetem adományozott műszereket, azok hazaszállítását magyar fuvarozók ingyen vállalták – egyszóval megtetszett a sztori!” – idézi fel a visszatérés előzményeit a tavaly decemberb...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2013/29 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!