brusszel


Magyarország: senki nem bízik senkiben

Figyelő Online - Figyelő
2008.10.21  15:39   
mail
nyomtatás
Nagyon nagy szüksége lenne a mai magyar társadalomnak a bizalomra, mert ma Magyarország az el nem fogadás országa - hangsúlyozta Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, aki az Október a reformáció hónapja elnevezésű rendezvénysorozathoz kapcsolódóan nyilatkozott kedden.
A magyar társadalom 71 százaléka értékvesztetten, reményvesztetten, kapcsolatvesztetten, egyedül él - idézte Kopp Mária egyetemi tanárt, magatartáskutatót Csermely Péter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a fennálló rend el nem fogadása pozitív is lehet. Emlékeztetett arra, hogy a reformáció egyik központi eleme éppen az el nem fogadás - a pápa vezette római egyház gyakorlatának el nem fogadása - volt.

A korábbi vallási-társadalmi rendet el nem fogadók a reformáció nagy alakjai voltak. A közösségnek ezek az újat akaró, újat hozó, igazukért kiálló, azért akár a halált is vállaló tagjai a legnagyobb tiszteletet érdemlik meg - hangsúlyozta.

Elfogadás és el nem fogadás

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke szerint a közösségre pozitívan hat, ha van olyan tagja, aki nem fogadja el a létező rendszer merev szabályait. Létezik azonban az a veszély is, hogy egy rendszerben a változtatás, az el nem fogadás kerül túlsúlyba, ekkor a rendszer tagjai képtelenek lesznek az együttműködésre, és „a bonyolult rendszer szétesik, meghal".

Csermely Péter úgy fogalmazott, hogy amikor elfogadjuk a másik embert, az értékei miatt fogadjuk el őt. Éppen ezért meg kell tanulni ezeket az értékeket - és még ezernyi más értéket - tisztelni, elfogadni. Ha ez nem történik meg, ha nem tiszteljük és nem fogadjuk el az értékeket hordozó embert, akkor „az acsarkodás és a szétesés útján megyünk tovább, és ez az út a kőbaltához és a kárhozatba vezet".

Bizalom kell

Ennek alternatívája a bizalom, amire a mai magyar társadalomnak „nagyon-nagyon nagy szüksége van" - emlékeztetett Csermely Péter.

A kutató úgy fogalmazott, hogy a mai magyar társadalom szociális hálója olyan, mint „egy pókháló bombatámadás után", amihez hozzájárul az emberek közötti együttműködés hiánya.

A jelenlegi pénzügyi válságra utalva kitért arra, hogy a hitelek túlzott felvétele azt jelenti, hogy a ma kényelmét a holnaputáni boldogság elé helyezik az emberek. Szerinte a rövid távú célok túlértékelése az egyik oka a gyermekvállalás általános visszaszorulásának is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.