brusszel


Korrupcióért elítélték a volt mongol elnököt

Figyelő Online
2012.08.03  12:36   
mail
nyomtatás
Négy év börtönre ítélték korrupcióért Nambarín Enhbajar volt mongol elnököt, aki szerint perét politikai érdekek motiválták.
Az 54 éves Enhbajar előbb kormány-, majd államfő volt, összesen közel tíz évet töltött Mongólia élén. A legutóbbi, júniusban tartott választásokon nem engedték meg neki, hogy képviselőjelöltként induljon. Az exelnök, akit áprilisban vettek őrizetbe, rövid ideig éhségsztrájkot is folytatott "törvénytelen" fogva tartása ellen.Enhbajart azért ítélték el csütörtökön, mert saját tv-csatornájának kialakításához használt fel egy buddhista kolostornak adományként juttatott stúdiófelszereléseket. A tárgyalást élőben közvetítette a mongol állami televízió."Elláttam a feladatomat mint elnök, kormányfő és házelnök. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer alaptalan vádak miatt bíróság elé kell állnom" - mondta Enhjabar az ítélethirdetés után. A volt államfő fellebbez a döntés ellen.Mongólia a 120. helyen áll a Transparency International nevű korrupciókutató nemzetközi szervezet 182 országot tartalmazó korrupciós rangsorában. A hárommilliós lakosságú, fiatal demokráciával rendelkező országnak egyelőre nem túl fejlett a gazdasága. A kormány csak nemrég nyitotta meg a külföldi érdeklődők számára is az ország hatalmas szénkészleteit, hogy így próbáljon meg kitörni a szegénységből.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.