brusszel


Felejthetetlen évek

EGYETEMI VÁROSOK: SZEGED
Figyelő Online - Willin-Tóth Kornélia
2012.07.29  06:07   
mail
nyomtatás
Pontosan olyan volt Szegeden diáknak lenni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Szoros barátságok szövődtek a kollégiumokban, amelyek legtöbbje felnőttként sem szakadt meg.
Sok kiváló tanárunk volt, akik nemcsak a kötelező feladatok elvégzésére inspiráltak, hanem kihozták belőlünk a legjobbat azon a területen, ahol tehetségesnek ítéltek bennünket. No és persze felejthetetlen délutánokat, estéket töltöttünk a sörözőkben, a pingpongasztalok mellett vagy éppen egy-egy komolyzenei koncerten - emlékszik vissza Péter, aki bár Budapesten nőtt fel, mindig örömmel szállt fel a Szegedre tartó vonatra. Legfeljebb a dombokat, hegyeket hiányolta valamelyest a csongrádi megyeszékhelyen diákként eltöltött öt évből, amelyet később további kettővel fejelt meg a doktori képzés során.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) mintegy 30 ezer hallgató - köztük több mint 1000 külföldi - tanul 88 alapképzési szakon, 117 mesterszakon és 19 doktori iskolában. Az egyetem központja a 2004-ben átadott ultramodern József Attila Tanulmányi és Információs Központ. A komp­lexum az országban egyedülálló módon napi tizenkét órában működik oktatási, tanulási, szolgáltatási és konferencia-helyszínként. Az egyetemi infrastruktúra folyamatosan fejlődik. Tavaly az évnyitóra fejeződött be például a Dugonics téri épület és környezetének felújítása. Renoválják a Dóm téri természettudományi részleget, és tavaly ősszel elkezdődött az utóbbi 30 év legjelentősebb egészségügyi beruházása is, amelynek eredményeképpen egy 265 ágyas klinikai tömb és sürgősségi betegellátó blokk is épül.

Az SZTE-hez öt nagy, úgynevezett karközi kollégium tartozik. Hat karnak pedig saját kollégiuma is van, ezenkívül még négy intézményben biztosítanak lakhatási lehetőséget a diákoknak. Aki bulizós, társasági ember, az is megtalálja itt a számítását, hiszen szórakozási lehetőség van bőven az egyetemi klubokban, kávéházakban, cukrászdákban. Az egyetem gyakorlatilag egybenőtt a belvárossal, ahol az év szinte minden szakában változatos műsor kínálkozik a komoly- és könnyűzenei koncertektől a Szegedi Ifjúsági Napok programjain keresztül a 2007-ben megnyílt Regionális Összművészeti Központ rendezvényeiig.
Sportolási lehetőségekben sincs hiány. Csak a diákokon múlik, hogy a klasszikus labdajátékok, a jóga mellett kipróbálják-e magukat a kajak-kenuban, a floorballban, a falmászásban vagy éppen az ejtőernyőzésben.

Olyan jó itt egyetemistának lenni, hogy csak a tanulásról nem szabad megfeledkezni. Ami viszont a munkalehetőségeket illeti, e téren különösen a gazdasági válság kezdete óta nem könnyű a helyzet. Diákmunka még csak-csak akad, de az államvizsga után azok közül is sokan a főváros vagy külföld felé veszik az irányt, akik egyébiránt szívesen maradnának Magyarország harmadik legnagyobb városában.

Jó tudni
■ Kollégiumi árak: 10-25 ezer forint/hó
■ Egyszobás albérlet ára: 35-60 ezer forint/hó
■ Két-, háromszobás albérlet ára: 70-120 ezer forint/hó
■ Helyi közlekedés: a havi tanulóbérlet 3020 forintba kerül
■ Étkezés: az egyetemieken kívül a belvárosi és a karokhoz közel eső pizzériák, étkezdék, menüt kínáló éttermek is népszerűek, egy-egy étkezés 600-1000 forintból megoldható; a Dóm téri Fesztivál a város egyik legkedveltebb gyorsétterme; tejivó is akad a városban
■ Kedvelt szórakozóhelyek: az egykori Kék Mókus ma Menza étterem és kávézó néven fut; közkedvelt esti szórakozóhely a PivóVár a Vitéz utcában, nem messze tőle pedig a BTK-s hallgatók egyik főhadiszállása a Nyugi kávézó; felkapott diszkó a Sing-Sing a Mars téren
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.A vadászat varázslatos világa

Felhasználta John Maynard Keynes közgazdász válságkezelő receptjét 2008-ban a péti Nitrogénművek Zrt. többségi tulajdonosa.

Adj helyet magad mellett

Nemcsak a munkahelyteremtés, hanem a sérültek és az épek összekötése a célja a fogyatékkal élőket támogató új vállalkozásoknak.

Zsolnai György: Jótét lélek

Az árverés bő fél óra alatt lezajlott: néhány tucat grafika, három festmény, néhány art deco bútor és pár ősnyomtatvány is gazdát cserélt.

Híresek, gazdagok és jószívűek

Az adományozás nem feltétlenül pénzkérdés.

top200