brusszel


Korrupció és oligarchák Magyarországon és az unióban

Figyelő Online
2012.08.03  15:16   
mail
nyomtatás
Az Ökopolitikai Nyári Egyetem második napján az unió szétesésének lehetőségét is felvetették az előadók.
A korrupció és a demokrácia összefüggéseiről szólva Schiffer András kifejtette, hogy a korrupció leküzdéséhez nem elegendőek a korrupcióellenes jogszabályok és intézmények. "Mivel a korrupció az egész rendszert átjárja, ezért csak a rendszer átalakításával szüntethető meg." Edouard Gaudot-val, az EP zöld frakció tanácsadójával egyetértve kijelentette: "Az ökopolitika feladata, hogy az emberek számára hihetővé és érthetővé tegye, hogy ez az átalakulás elérhető, az életminőség mindenki számára javítható."
Bodoky Tamás és Tálos Lőrinc az oligarchavadászatról tartott szemináriumukon kiemelték, hogy a korrupció csak közös civil és szakmai összefogással tartható kordában. A képzés során az átlátszó.hu főszerkesztője a Ki mit tud? Közérdekű adatigénylő portál használatára buzdították a résztvevőket, mert az oligarchák semmitől nem félnek jobban, mint a nyilvánosságtól, s társadalmi összefogással megelőzhető a közpénzek dézsmálása.
Karácsony Gergely, Csigó Péter és Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója a média és a társadalmi cselekvés összefüggéseit elemezte. Később ismert magyar közéleti bloggerek: Jámbor András, Panyi Szabolcs, Balavány György és Rajcsányi Gellért a blogírók hatalmáról és felelősségéről beszélgetett.
Az Ökopolikai Nyári Egyetem harmadik napja a környezeti változás és társadalmi alkalmazkodás témája köré szerveződik. A nap folyamán tréninget tartanak többek között a Greenpeace, a Critical Mass, az Energiaklub, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és A Város Mindenkié szakemberei. Lesz szó energiapolitikáról, klímaváltozásról, birtokpolitikáról, közlekedésről, várospolitikáról; előad mások mellett Ángyán József, Kürti Gábor Kükü, Somfai Ágnes, Vitézy Dávid, Szabó Rebeka, Lukács András, Scheiring Gábor és Kaufer Virág. A szakmai programot a TEDxYouth szervezésében megvalósuló disputa zárja, melynek témája az egyéni felelősség szerepe a fenntartható életmód kialakításában.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: OS

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.