brusszel


Letartóztatások Szerbiában egy bank csődje miatt

Figyelő Online
2012.08.09  18:17   
mail
nyomtatás
Szerbiában letartóztatták a belgrádi Agrobanka igazgatótanácsának volt elnökét, Dusan Antonicot és hét másik vezető banktisztviselőt a pénzintézet 300 millió eurós vesztesége és a gyaníthatóan elkövetett szabálytalanságok miatt, de a szerb pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint a központi bankban is lehetnek felelősök.
Mladjan Dinkic kijelentette: lehetetlen, hogy a szerb nemzeti bankban ne tudtak volna az Agrobankában történtekről."Meg kell állapítani, hogy Dejan Soskic korábbi kormányzó és a helyettese, Mira Eric-Jovic mit mondott az akkori kormánynak, és vajon időben figyelmeztette-e arra, hogy mi történik az Agrobankában" - jelentette ki a belgrádi B92 televízióban.

Az Agrobanka a gyanú szerint a nem biztosított hitelek kihelyezése miatt 300 millió eurós kárt szenvedett. Eközben Antonic 600 ezer eurós sikerdíjat vett fel, amit maga is elismert.Dinkic elmondása szerint a központi bank 2011 közepén ellenőrzést végzett az Agrobankában, és megállapította, hogy az alaptőkéje csak mintegy hétmillió euró, miközben a banktörvény értelmében ennek legalább 10 milliónak kellett volna lennie. A központi bank emiatt az ellenőrzése alá vonta az Agrobankát.

"A központi banknak vizsgálatot kell indítania a szabálysértések felelőseinek megállapítására, és annak kiderítésére, hogy ki adott engedélyt kölcsönök folyósítására kedvező feltételek mellett" - hangsúlyozta Dinkic, emlékeztetve arra, hogy az előző kormány 100 millió eurót "pumpált" az Agrobankába, amely ennek ellenére részleges csődöt jelentett. A bank működési engedélyének visszavonása után derült ki, hogy a pénzintézet összesen 300 millió eurós adósságot halmozott fel.Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyet az új szerb kormány göngyölített fel.
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Szerbiabűnügy

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.