brusszel


A rossz posta miatt nem működnek jól a kormányok?

Figyelő Online
2012.08.10  13:56   
mail
nyomtatás
A postaszolgálat tesztelésével értékelték a világ 159 kormányának hatékonyságát amerikai közgazdászok; a kutatók nem létező vállalatok címére küldtek leveleket, és várták, hogy mikor érkeznek vissza a feladóhoz a dartmouthi egyetemre.
A kutatók elképzelése szerint ezzel az egyszerű teszttel választ kaphatnak arra kérdésre, hogy - a korrupción mellett - mi az oka a fejlődő országok kormányai gyenge teljesítményének. A leveleket a Posta Világszövetség (UPU) tagországaiba küldték ki, mivel a szervezet szabályai szerint a rossz címzésű leveleket egy hónapon belül vissza kell juttatni a feladónak.

A kutatók különböző nem létező cégeket jelöltek meg címzettként, az utcaneveket pedig híres zeneszerzőktől és Nobel-díjas közgazdászoktól kölcsönözték. A címzés alatt angolul ez állt: Küldje vissza a feladónak, ha nem kézbesíthető.Egy év elteltével a levelek 59 százaléka jutott vissza a kutatókhoz. Kilencven napon belül csak az Egyesült Államokból, El Salvadorból, Csehországból és Luxemburgból érkezett meg a levél. Oroszországból, Tádzsikisztánból, Kambodzsából és tizenhárom másik országból soha nem jött vissza a küldemény. A gazdaságilag fejlett országok 85 százaléka visszajutatta a levelet, míg a szegényebb államok kétharmadában "elveszett" a küldemény (a tanulmány Magyarországról nem tett említést).

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a fejlődő országokban a kormányzati szféra ugyanazoktól a tünetektől szenved, mint a magánszféra, így például a rossz minőségű termelőeszközöktől, a képzetlen munkaerőtől és a fejletlen technikától - írták tanulmányukban a közgazdászok. Bár a kutatás eredményei nem túl meglepőek, a professzorok szerint nagyon fontos felismerni, hogy a rossz kormányzást nem minden esetben a politika okozza. A felmérést végző csoportban az ottawai egyetem és a Harvard professzorai is részt vettek.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.