brusszel


Alku a túlélésért: engedett a StanChart

Figyelő Online
2012.08.15  08:38   
mail
nyomtatás
A Standard Chartered (StanChart) brit nagybank megállapodott New York állam pénzügyi szolgáltatási felügyeletével abban az ügyben, amelyben ez utóbbi 250 milliárd dollárnyi illegális iráni tranzakcióval vádolta meg. A bankcsoport 340 millió dollár büntetést fizet az államnak és vállalja, hogy megszigorítja a külföldi tranzakciók feletti ellenőrzését - jelentette be kedd este Benjamin Lawsky New York-i pénzügyi szolgáltatási főfelügyelő.
A StanChart szóvivője közölte: a szóbeli megállapodás alapján hamarosan megkötik a hivatalos egyezséget. "A bankcsoport továbbra is együttműködik minden illetékes amerikai hatósággal" - mondta.

A StanChart legalább két évig működtet majd egy olyan figyelőrendszert, amely vizsgálja New York-i leánybankjának tranzakcióit a pénzmosás szempontjából, és ha fennáll a veszélye ilyennek, akkor meghozza a megfelelő intézkedéseket. Ezenkívül állandó jelleggel figyeli majd az off-shore tranzakciókat ugyancsak a pénzmosásra tekintettel, sőt, szövetségi állami felügyelők is ki lesznek helyezve a bankcsoporthoz - mondta Lawsky.

Az ügyben szerdára kitűzött meghallgatást elnapolták.A gyanúsnak talált, feltehetőleg iráni ügyfelekkel folytatott, összesen 250 milliárd dollár értékű, körülbelül 60 ezer tranzakció 2001 és 2007 között történt. A 340 millió dollárnyi büntetés az állami általános alapjába kerül, de abban még nem állapodtak meg, hogy mikor kell azt megfizetni.Egy héttel korábban a StanChart részvényárfolyama 24 százalékot zuhant a bejelentett vád miatt, most azonban a megállapodás hírére Hongkongban már 5 százalékot emelkedett.

A New York-i pénzügyi felügyelet múlt keddi közleménye szerint a StanChart - esetenként dokumentumok meghamisításával - eltitkolta az amerikai hatóságok elől a szóban forgó iráni tranzakciókat, és ezáltal "terroristáktól, fegyverkereskedőktől, drogbáróktól és korrupt rezsimektől tette sebezhetővé az amerikai pénzügyi rendszert".A felügyelet magyarázatot követelt a StanChart vezetésétől a nyilvánvaló törvénysértésekre, ellenkező esetre kilátásba helyezve, hogy visszavonja a londoni székhelyű bankcsoport New York államra érvényes működési engedélyét.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.