">
brusszel


Bírálják Orbán Viktort az E-On miatt

Figyelő Online
2012.08.27  12:59   frissítve: 2012.08.28 07:09
mail
nyomtatás
A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap hétfőn címoldalán számolt be Orbán Viktor miniszterelnöknek az E.ON német energetikai társaság magyarországi leányvállalatának megvásárlására vonatkozó kijelentéséről.
Christian Höller bécsi és Michael Gassmann düsseldorfi tudósító szerint Orbán Viktor "nacionalista gazdaságpolitikájával már hosszabb ideje elrettenti a külföldi befektetőket". Kifejtették: az energiaszektorban tervezett államosítások "nyomásgyakorlási eszköze" az a terv lehet, amely szerint a lakossági üzletágat tekintve közhasznú társasággá kellene átszervezni az energiaszolgáltatókat.

Az nem világos, hogy az elképzelés összefér-e az uniós joggal, és az sem tudható, hogy a kormány miképpen finanszírozná az E.ON-érdekeltség megvásárlását - jegyezték meg a szerzők. Egy másik, Miniszterelnök bizalom nélkül című cikkben az FTD azt írja, hogy Orbán Viktor "szemmel láthatóan a gulyásszocializmus korszakához akar visszatérni: nemcsak a demokratikus jogokat (...) szűkíti, hanem a gazdaságot is újra állami ellenőrzés alá akarja vonni", csupán azért, hogy "elmondhassa választóinak, hogy fellépett a magas energiaárak ellen". Az államosítás azonban nem oldja meg a drágaság problémáját, és tovább gyengíti a befektetői bizalmat - írta vezércikkében az FTD.

MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200