brusszel


Német lapok: késik a trojka jelentése a görög reformokról

Figyelő Online
2012.08.27  16:08   
mail
nyomtatás
Német lapok szerint szeptember helyett legkorábban október elejére készül el a nemzetközi hitelezői trojka jelentése a görögországi reformok alakulásáról.
Hétfőn a Rheinische Post írt arról, hogy késik az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek jelentése a görög hitelcsomagokhoz kapcsolódó megállapodások végrehajtásáról. A jelentés megállapításaitól függ, hogy Athén megkaphatja-e a kölcsön újabb, 31,2 milliárd eurós részletét.

A támogatás nélkül a görög állam az idén ősszel fizetésképtelenné válhat. A jelentést szeptember második hetére várták. A Rheinische Post szerint a késedelmet az okozza, hogy a görög kormány csak szeptemberben véglegesíti privatizációs programját. A lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozott. Pénteken a Handelsblatt című üzleti lap az IMF-től származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a jelentés csak októberre készül el. A görög kormány azt ígéri, hogy teljesíti a feltételeket, ugyanakkor jelezte, hogy haladékot kér, az előírt reformokat a tervezettnél két évvel később, 2016-ig fejezné be. Az euróövezet két legbefolyásosabb tagja, Németország és Franciaország nem utasítja el kategorikusan a felvetést, de álláspontjuk szerint a görög válságkezelésre vonatkozó további döntésekkel meg kell várni a hitelezői trojka helyzetértékelését.
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.